Ingredienser:
15 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl torkade bär och/eller frukter (jag klippte torkade aprikoser i småbitar)
2 msk linfrön
1,5 dl hasselnötter, hackade
1 dl vetegroddar
1 liter dinkelsikt (jag tog vanligt vetemjöl)
Tillagning:
Smula jästen i bunke, häll på kallt vatten, salt och rör om.
Tillsätt bären/frukten.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg med en rejäl slev.
Klipp ut bakplåtspapper i fyrkanter (15x20 cm). Tryck ner ett papper i ett av fördjupningarna i muffinsplåten och klicka i lite deg. Fortsätt likadant med resten. Ställ plåten i kylen och låt bröden jäsa över natten.
Ta muffinsplåten ur kylen och låt stå i rumsvärme ca 1 tim. Grädda sedan bröden 25-30 min mitt i ugnen. Servera med till exempel färskost (Philadelphia), avocado eller groddar. Ta vad Du själv gillar bäst.
Vi njöt av dem med kaffe och te en solig men kall vintersöndag vid Gapern!
det här med kalljäst verkar ju fiffigt... men lite långt att vänta 1,5 timme på morgonen innan man får dem till frukost?
SvaraRaderaJag är inne på en surdeg efter sommarens (regniga) besök på Orust där Janne Sjöö bakade surdegsbullar varje morgon! Helt underbart!
SvaraRadera