Aix grundades år 123 f Kr av en romersk konsul (Sextius Calvinus). Här fanns rena och varma källor och konsuln byggde termer för bad, de sk Aquae Sextiae, och därav har staden fått namnet Aix. Stadskärnan är alltså mycket gammal med trånga vindlande gator och vackra byggnader. Historiens vingslag gör sig påminda! Aix har också varit en tillflyktsort för konstnärer och författare - Cezanne och Zola bl a har hittat sina motiv och inspirerats här. Idag är Aix en välbesökt internationell studentstad med många studieinriktningar.
Människan lever inte allenast av luft - det räcker alltså inte enbart med de ljumma vindarna från Medelhavet... Kroppen behöver också påfyllning för att hjärnhalvorna ska kunna ta emot alla de syn- och smakintryck som ligger och väntar! På Restaurant Les Deux Garcons slog vi till! Ostron till förrätt är ett måste för mig när jag är i Frankrike. Jag trodde att jag skulle få ha dem för mig själv men plötsligt blev de var mans villebråd! Och generös som jag är, ville jag ju att alla skulle få smaka.... Nästa gång jag kommer ner, då ska jag minsann beställa in minst ett dussin!
Rör inte mitt ostron...
SvaraRaderaEuropa är fantastiskt med sin hitoria, sina länder och sin matkultur!
SvaraRaderakram från Turkiet,
/C
I Frankrike sâ sâgs det att man fâr âta ostron i mânaderna som har ett "R" i sig, september till april, det var roligt att ni kom denna gâng pâ vâren sâ att âven ostrona kom fram pâ bordet.
SvaraRadera