torsdag 21 oktober 2010

SOPPA PÅ RYSKT VIS I RUSKATIDER

Snart är det vinter och skidan den slinter.... Men innan dess fick vi ännu en vacker hösthelg med uteätande invid stugväggen vid Gapern.

Jag gjorde som den ryska babuschkan - en mustig soppgrund och varje dag ett nytt tillägg tills den är slut - och började med rotsaker (potatis, palsternacka, lök och rotselleri). Buljongen kryddades med tomatkross och -pure, sambal oelek och lite chili. För att göra soppan matigare blandade jag i stekt köttfärs och på slutet massor av hackad bladpersilja från "lannet". Sedan var det bara att njuta den rykande het med en klick vitlökscremefraiche på toppen! Tilltugg blev fullkornsbröd toppade med tomatskiva och avokadoröra i stället för smör.

Nästa dag blev tillägget några grillade kycklingben men längre räckte inte vår gryta. Babuschkan körde nog med sin gryta en hel vecka, har jag förstått!

Naturen är vacker så här års och speciellt lönnlöven - fast i år är alla blad gula. Jag hittade inga röda. Äppelskörden blev knaper i år så i vinter är det köpeäpplen som gäller och helst ska de vara svenska förstås!

3 kommentarer:

  1. Babushkans barn önskar sig en söndagsmiddag över en stor gryta Borsjtj!

    SvaraRadera
  2. Det ska bli! Vilken helg passar er? Nu finns det Smetana i creme fraiche-burk så vi kan göra små blini också på bovetemjöl.

    SvaraRadera
  3. Åh vad härligt att se fram emot! 31 oktober kanske? Eller 14 november?

    SvaraRadera