måndag 26 april 2010

MÜSLI PÅ MITT SÄTT

Jag gillar att göra vår egen Müsli! Då vet jag vad det är för ingredienser i den och den goda doften av kanel och ingefära som lägger sig över köket, när den tas ut ur ugnen, är helt suverän! Dessutom är det bara att blanda och ge av det man har bland "torrvarorna". Ibland blir det kardemumma i stället för ingefära och också mandel i stället för nötter. Aprikosbitarna brukar jag egentligen inte lägga i direkt utan klippa över när vi äter. Annars går det lika bra med katrinplommon eller torkade fikon (men inte med selleri!). Den torkade frukten blir inte så saftig om man har den i burken från början! Det finns också något som heter Psyllium (eller loppfrön!) som är bra att ha i för peristaltikens skull. Samma verkan blir det med linfröna!

Här kommer ett standardrecept med ingredienserna först:
200 gr havregryn
200 gr rågflingor
100 gr hackade nötter el mandel el bådadera
1-1,5 msk malen kanel
1-1,5 msk malen ingefära el kardemumma
3 msk linfrön el psylliumfrön
4 msk rapsolja
4 msk vatten

Blanda havregryn, rågflingor, kanel och ingefära på en stor ugnsplåt.

Blanda rapsoljan och vatten i en kopp och stänk över grynen. Rör om med en slev så att det fördelar sig bra.

Kör nötterna/mandlarna i mixer till mindre bitar - inte för smått!

Sätt ugnen på 225 gr och rosta först grynen, kryddorna och olje/vattenblandningen i 10 min.

Ta ut plåten ur ugnen och tillsätt nötblandningen. In i ugnen igen i 5 min. OBS! Inte längre för då blir nötterna för brända!

Ta ut plåten igen och rör om och låt svalna på plåten. Sedan är det dags att fylla på med övriga godsaker: rostade solroskärnor, linfrön, psylliumfrön, aprikosbitar etc etc.

Fyll på burken, lyft på locket och snusa in de goda dofterna, häll på morgonens yoghurt eller fil och bara njut!

lördag 17 april 2010

MATFOTOGRAFEN SLÅR TILL!

I Aix gamla stadsdelar fanns det små torg med fontäner överallt och på dessa små torg ett antal uteserveringar. Här sitter vi just utanför Mikaelas studio och funderar över dagens lunch.

Jag åt en fantastiskt god risotto med pilgrimsmusslor och gambas (räkor XXL).

Sven gillar fisk så det fick bli en grillad tonfisk med en ratatouille inunder.

Här en kvällsmeny bestående av ankbröstfiléer i en rödvinssås och med en grönsakskaka.

På Restaurant Les Deux Garcons visar servitören upp fisken innan den tillreds för att gästen ska få se att den verkligen är pinfärsk! Här har Sven och Peter beställt piggvar.

...Och så här blev den tillagad och urbenad!

En kväll lotsade Gustave oss till Le Bistroquet. Där fanns det mycket gott att välja bland! Maria tog som förrätt den här salladen med friterad Camembert.
Sven och Peter hittade en ny fisk att prova - en Daurade - på svenska Guldbraxen! Här serverades den grillad med risotto och grönsaker.

Lammracks med potatiskaka smalt i munnen på mig!

Marinerad tonfisk med syltad ingefära och risotto föll Gustave på läppen och tungan den här kvällen.

Säga vad man vill - vi äter med ögonen också! Och den här efterrätten avundades alla mig: en fantastisk skapelse med mandelkaka fylld med kastanjekräm och en liten kula cocosglass.
Mikaela tog en chokladfondant (en chokladkaka med rinnande varm choklad inuti) och vi fick njuta av det konstnärliga upplägget!
Nu har vi kommit till trakterna kring Marseille och i den lilla havsviken vid Sormiou äter vi på terrassen. Mikaela känner dofterna av skaldjur i pasta.

En marmite - vackert upplagd i fyrkantig tallrik och med havets läckerheter.

Sista kvällen med gänget (Peters middag på Le Chimère i Aix) ger en uppfattning om fotografens orgie i upplevelser under en vecka i Provence. Med den här efterrätten sätter jag punkt för den kulinariska upplevelsen: en vårrulle med varm chokladcreme, ett fruktspett och en härlig jordgubbsgräddcreme!






torsdag 15 april 2010

ROOM SERVICE

I Aix bodde vi lyxigt på Hôtel AquaBella och från vår balkong såg vi ut över takåsarna bort mot Mikaelas hus. Smala gator ringlade runt i den urgamla stadskärnan (från år 123 f Kr!) och ljuden nerifrån fortplantade sig upp till oss och vår balkong. Är man mitt inne i en stad, så hör det till och jag störs inte. Ljuden är olika: på morgonen är det varutransporterna och sopbilarna som dundrar fram; på dagen alla klapprande höga klackar på väg till och från jobb och alla mopeder, taxibilar och glada turister; på kvällen och natten ännu gladare ungdomar på väg till och från barer och restauranger.

Att ha en balkong mot den uppgående morgonsolen var lyx och att beställa frukost på rummet/balkongen gillar jag, så det blev verkligen lyx-lyx. Kl 09.00 prick knackade Madame Chambre Service på dörren till No 309 och seglade in i vårt rum och ut på balkongen med en enorm bricka full med godsaker: färskpressad juice, yoghurt och färsk frukt, te och kaffe, pinfärska baguetter och croissanter mm mm. En yrvaken Sven trodde han såg en ängel (eller ett spöke!): "Ska vi äta på rummet??? Jag vill se vad som finns på frukostbuffén!" Inte idag, varsågod och kom ut och sitt här på balkongen i stället! Tror ni han ångrade sig och åt i hotellfrukostmatsalen de andra morgnarna? Icke sa nicke, vackra morgnar är till för att njutas av!

fredag 9 april 2010

SENSUELLA OSTRON

Med TGV (Train Grand Vitesse) tog vi oss före påsk från Paris till Aix-en-Provence. Under 3 tim upplevde vi det franska landskapet utanför tågfönstret i 300 km/h. Vi såg på avstånd de franska snötäckta Alperna, vi såg rosablommande mandelträd i ändlösa rader - helt bedövande vackert - och vi såg de knotiga vinstockarna i Rhone-dalen - hårt tuktade och fortfarande bladlösa. Tågets slutstation var Marseille men vi gick av i Aix som ligger 30 km norr om Marseille. Den milda vinden smekte våra ansikten och DET BLEV VÅR...


Aix grundades år 123 f Kr av en romersk konsul (Sextius Calvinus). Här fanns rena och varma källor och konsuln byggde termer för bad, de sk Aquae Sextiae, och därav har staden fått namnet Aix. Stadskärnan är alltså mycket gammal med trånga vindlande gator och vackra byggnader. Historiens vingslag gör sig påminda! Aix har också varit en tillflyktsort för konstnärer och författare - Cezanne och Zola bl a har hittat sina motiv och inspirerats här. Idag är Aix en välbesökt internationell studentstad med många studieinriktningar.


Människan lever inte allenast av luft - det räcker alltså inte enbart med de ljumma vindarna från Medelhavet... Kroppen behöver också påfyllning för att hjärnhalvorna ska kunna ta emot alla de syn- och smakintryck som ligger och väntar! På Restaurant Les Deux Garcons slog vi till! Ostron till förrätt är ett måste för mig när jag är i Frankrike. Jag trodde att jag skulle få ha dem för mig själv men plötsligt blev de var mans villebråd! Och generös som jag är, ville jag ju att alla skulle få smaka.... Nästa gång jag kommer ner, då ska jag minsann beställa in minst ett dussin!


Ett sant ord är: Inget är så sensuellt som ett avätet frukostbord... MEN JAG SÄGER DETSAMMA OM ETT FAT MED URSÖRPLADE OSTRONSKAL!!!

onsdag 7 april 2010

VÅRRULLE I PARIS

Sven och jag har varit ute på vift! I en härlig vårvecka har vi besökt landet som har matkonsten som kultur och som vårdar sina gastronomiska traditioner med finess och fantasirikedom - Frankrike alltså!

I detta land och i dess huvudstad Paris har Svens dotter Maria haft den goda smaken (!) att sätta ner sina bopålar, förverkliga sina drömmar och framför allt gett sina barn Gustave och Mikaela en trygg barndom och uppväxt och dessutom aptit på intressanta utbildningsmöjligheter. Hela världen ligger framför dem!

Bonjour Madame, bonjour Monsieur... Café Marly i Louvren har rätt stämning, vi beställer in varsitt glas vin och en liten aptitretare, lindar den lilla rullen i ett salladsblad kryddat med mynta- och korianderblad och doppar det hela i sweet chili. Aahh, vi njuter i den ljumma vårluften och soldagen övergår i blå timmen - l´heure bleu - ett magiskt ljus mellan dag och kväll!


I morgon tar vi snabbtåget (TGV) från Gare De Lyon till Provence och Aix.