måndag 30 augusti 2010

ULLA 1928-2010

Jag lärde känna Ulla, när jag under mina singelår på 80-90-talen bodde i Karlstads innerstad. Hon hade en stor vacker funkisvåning med vackra, gamla, ärvda möbler och jag bodde i samma hus en trappa ner. Hon bjöd den nyinflyttade på kaffe och efter den dagen blev vi vänner. Hon tog mig med till Rebeckalogen och blev min fadder där. Vi åt många goda middagar tillsammans med andra bekanta och vi spelade kort och gjorde utflykter i hennes lilla Folka - bl a till hennes lilla stuga vid Järpetan.
Ulla hade stor släkt men hon bildade ingen egen familj - stor glädje hade hon ändå i broder Torstens två döttrar.
Fram till sin pensionering arbetade hon i den firma som hennes farfar och far hade etablerat. Det handlades med tyger och garn både en gros och för oss vanliga kunder. Själv minns jag faktiskt Ulla från min skoltid, när vi skulle skaffa eget material till slöjdtimmarna och jag besökte hennes affär. Hon kunde vara barsk och visste precis vad jag borde ha! Vad hon inte kunde om broderi och annat var inte värt att veta. Så länge hon orkade, broderade hon de vackraste motiv på dukar.
Ulla hade ett varmt och gott hjärta, hon var mycket social och älskade att gå på fest och att själv få ha fest, hon hade humor och kunde komma med snabba underfundiga kommentarer! Hon läste mycket och otaliga är de korsord som vi hjälpte varandra med! Hon var mycket sportintresserad, såg allt om friidrott och tennis på TV. Ett annat stort intresse var att spela bridge - både hemmavid och i tävlingssammanhang. Hon lärde mig ett parspel som hon kallade Värmlänningen och det spelade vi så ofta vi kunde även sedan sjukdomen gjort att hon de senaste åren fått använda rullstol och att hon hade svårt att greppa korten.
Vi kallade henne vår Grand Lady, när hon i sin minkstola seglade in på Rebeckornas julfester och kände att där hörde hon hemma bland systrar som månade om varandra och upplevde känslosamma stunder tillsammans.
Ulla fick ett långt och innehållsrikt liv med hängivet arbete i affären, med resor och hobbies på fritiden och engagemang i föreningslivet.
Jag kommer att minnas Ulla med glädje och sörjer en god vän.

onsdag 25 augusti 2010

LUSSEBULLAR I AUGUSTI

Om barn eller barnbarn ber en om något, ställer man ju upp i alla lägen, eller hur? Åtminstone gör Sven och jag det och vi är troligen inte ensamma! Men det här tar priset, tänkte jag när jag stod där mitt i augusti och knådade degen till Lussebullar!!! Jag måste ha inspiration, när jag skall sätta en vetebrödsdeg och jag litar inte riktigt på assistenten (inte Sven, alltså, utan den elektriska som ska knåda åt mig!). Jag gör som mamma, gör plats på bakbordet och ältar för egen armkraft och det känns både skönt och urmoderligt.
Vem hade då kommit med detta för årstiden underliga önskemål? Jo, bonusbarnbarnet Gustave från Paris och hemkommen till morfar vid Gapern för att njuta den svenska sommaren och få inspiration till egna pianokompositioner. Snälla Birgitta, sa han, jag älskar dina lussebullar, kan Du inte göra några idag eller i morgon eller innan jag reser tillbaka? Att se hans min när jag några dagar senare kom med 40 bullar portionerade i plastpåsar var festligt!

Guskelov, åt han inte upp alla bullarna, innan han for till Paris igen - några stycken skulle sparas till flickvännen Caroline, som också fått smak på den här svenska varianten av julbröd. Häromdagen kom ett mejl från Gustave att Caroline ville ha receptet så nu får jag konkurrens men det får jag väl tåla! Här kommer receptet:

LUSSEBULLAR ca 50 st
1 pkt jäst (ca 50 g)
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
1 påse saffran à 1 g
1,5 dl vit baksirap
0,5 tsk salt
ca 1 kg (1,7 l vetemjöl)
Garnering: russin
Pensling: ägg

Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 gr C (fingervarmt). Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till kusar/bullar eller egna förslag. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 gr C. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

onsdag 11 augusti 2010

KÄRT BARN HAR MÅNGA NAMN

Squash, zucchini, courgette eller helt enkelt lång grön pumpa - kärt barn har många namn! Här hos oss trivs den bäst i komposthögen, där den växer och frodas och ger ifrån sig lagom stora frukter varje dag, nu när det är högsäsong! De gula blommorna är stora och vackra och kan friteras - ett läckert annorlunda mattips! Googla på friterad eller gratinerad squashblomma så finns det många recept.


Dagens middagstips är squashplättar som jag serverade med IKEA:s lingonsylt och lite annat grönt. Receptet på plättarna hittade jag på www.minmammasmat.se. Där är jag ofta och "knycker" - kan rekommenderas!

Plättarna innehåller kokt potatis, riven, väl avrunnen squash, ägg, hackad bladpersilja, smulad fetaost, kryddor och hackad bladpersilja. Precis som mormors potatisbullar fast lite EXTRA EXTRA av allt!
Squash kan användas på många olika sätt - en underbar kaka med squash som huvudingrediens har jag fått från Stina och receptet kommer så småningom här på bloggen.
Inlagd squash i bitar presenterar sig vackert på buffébordet i ett högt glasrör. Tipset kommer från Inger.
Varianter på squash är många som sagt men enklast och urgott är att bara slanta dem i 1,5 cm-bitar, salta ur dem och grilla i pannan tills de blir mjuka och vackert rutmönstrade strödda med hackade färska kryddor!

tisdag 3 augusti 2010

FÖDELSEDAGSTÅRTA

Dags att dekorera farmors födelsedagstårta! I år fick jag hjälp av Gustav och handlaget är det inget fel på. Han blir nog konditor, den pojken, när han blir stor! Hans pappa var också duktig i köket, när han var i Gustavs ålder, hjälpte mormor Elin att lägga ut bakformar i jämna rader på plåtarna, när det skulle bakas bullar. För att inte tala om att knyta ändarna på Värmlandskorven, som skulle göras till jul.

Åter till födelsedagstårtan! Receptet på jordgubbstårtan kommer från Lisbeth L och här kommer ingredienserna:
75 g smör
1 kkp socker
1 kkp mjöl
1,5 tsk bakpulver
4 äggulor
5 msk mjölk
4 äggvitor
1,5 kkp socker
3 dl vispgrädde
1 l jordgubbar
Vispa smör och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ner äggulorna , en i sänder, i smeten och tillsätt mjölblandningen. Tillsätt mjölken. Bred ut i en mindre rektangulär ugnsform med bakplåtspapper i botten. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt 1,5 kkp socker. Bred smeten ovanpå den första smeten och grädda i ugn ca 30-40 min i 175 gr. Låt svalna och dekorera sedan med vispad grädde och jordgubbar. Mums filibabba!

Eftersom jag har födelsedag mitt i fruntimmersveckan har det allt som oftast varit jordgubbar på tårtan. Faster Lisa i Finngårdarna la grunden till den traditionen, hon gjorde sockerkaksbotten i kökets vedspis, hon vispade den avskummade grädden från de egna kornas mjölk och hon gick ut i sitt eget trädgårdsland och plockade jordgubbarna. Den omtanken och fina presenten glömmer jag aldrig! När faster Lisa inte längre hade orken, tog mormor Elin över borta i sitt sommarstugekök och kom stolt gående på skogsstigen med sitt mästerverk till sin enda dotters födelsedag! Aldrig glömmer jag heller den gången när vi hörde ett tjut bortifrån stigen och såg mormor snubbla över en trädrot och där låg den tjusiga tårtan upp och ner bland myror, barr och sten! Mormor grät över den "spillda mjölken", medan vi tjutande av både skratt och tårar räddade vad som räddas kunde!

Ingen av de här två damerna finns ju längre i livet, så nu får jag göra min födelsedagstårta själv men jag har ju fått en hjälpreda som heter Gustav, 2,5 år. Vilket bra team, vi är!