onsdag 25 augusti 2010

LUSSEBULLAR I AUGUSTI

Om barn eller barnbarn ber en om något, ställer man ju upp i alla lägen, eller hur? Åtminstone gör Sven och jag det och vi är troligen inte ensamma! Men det här tar priset, tänkte jag när jag stod där mitt i augusti och knådade degen till Lussebullar!!! Jag måste ha inspiration, när jag skall sätta en vetebrödsdeg och jag litar inte riktigt på assistenten (inte Sven, alltså, utan den elektriska som ska knåda åt mig!). Jag gör som mamma, gör plats på bakbordet och ältar för egen armkraft och det känns både skönt och urmoderligt.
Vem hade då kommit med detta för årstiden underliga önskemål? Jo, bonusbarnbarnet Gustave från Paris och hemkommen till morfar vid Gapern för att njuta den svenska sommaren och få inspiration till egna pianokompositioner. Snälla Birgitta, sa han, jag älskar dina lussebullar, kan Du inte göra några idag eller i morgon eller innan jag reser tillbaka? Att se hans min när jag några dagar senare kom med 40 bullar portionerade i plastpåsar var festligt!

Guskelov, åt han inte upp alla bullarna, innan han for till Paris igen - några stycken skulle sparas till flickvännen Caroline, som också fått smak på den här svenska varianten av julbröd. Häromdagen kom ett mejl från Gustave att Caroline ville ha receptet så nu får jag konkurrens men det får jag väl tåla! Här kommer receptet:

LUSSEBULLAR ca 50 st
1 pkt jäst (ca 50 g)
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
1 påse saffran à 1 g
1,5 dl vit baksirap
0,5 tsk salt
ca 1 kg (1,7 l vetemjöl)
Garnering: russin
Pensling: ägg

Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 gr C (fingervarmt). Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till kusar/bullar eller egna förslag. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 gr C. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer: