Sushi är min favoritmat alla kategorier. Jag tröttnar aldrig och det beror väl mest på att det är en rätt som åtminstone jag inte äter var och varannan vecka. Jag gillar den också för att den är så estetiskt tilltalande på tallriken. Det ser ut som ett sparsmakat konstverk - ett stilleben. Doften från rätten är ganska lugn men smakerna däremot är mångfacetterade: det råa fiskköttet smakar salt, sojan sött, ingefäran starkt och wasabin ÄNNU STARKARE! Riset, det speciellt tillagade riset har sin speciella smak och retar mina smaklökar till max.
Restaurangen på SARA Winn i Karlstad hade Sushi-premiär för många år sedan och där blev jag frälst.... Sedan dess har det blivit ett antal varianter på olika ställen och det är som sagt alltid lika gott. Jag skäms lite när jag säger att jag aldrig gjort Sushi själv fast det egentligen är ganska enkelt men lite pillrigt och så bör man hitta de rätta ingredienserna. Fast nu kan man gå in i vilken liten kvartersbod som helst och där på hyllan står de: Sushi Rice, Japanese Rice Vinegar, Wasabi, de gröna arken och den inlagda ingefäran! Färskvarorna - den frysta laxen, tonfisken och avocadon - är pricken över I och det som får rätten att blomma.
Extra kul är att jag nu delar denna kulinariska upplevelse med Svens äldsta barnbarn Gustave som för några år sedan upptäckte att fisk faktiskt var gott, om den tillagades som Sushi. Gustave har nu gjort det till tradition att vi varje Annandag Jul bjuds på Sushi tillagad av Peters egenhändigt fångade lax och konstnärligt upplagt av Gustave och Mikaela. Jag längtar redan till nästa tillfälle!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar