måndag 30 november 2009

GLÖGGTILLBEHÖR


Jag har prövat en ny glögg i år - LUCIA choklad - en starkvinsglögg från Italien. Den föll mig i smaken. Förutom typiska glöggkryddor är den smaksatt med rostade kakaobönor, serveras värmd gärna med mandel och russin.

Till glöggen behövs det lite plockmat som BACONLINDADE DADLAR MED CHÈVRE. Kärna ur dadlarna, fyll dem med osten och linda in dem i bacon. Stek i grillpannan eller värm i ugnen 220 g 5-10 min.

lördag 28 november 2009

1:A ADVENT 2009


I dag är det 1:a Advent och inne kurar vi skymning och tänder ljus. Speciellt också för Arne, barndomskamrat till Sven och vår granne. Arne dog hastigt i natt på grund av en massiv hjärnblödning. Det är mycket sorgligt, men vi ska minnas alla trevliga stunder vi haft tillsammans. Jag har bakat en kaka och satt ett ljus i som får lysa idag. Receptet på kakan hittar ni i denna lördags NWT. Ta väl vara på er hälsar Mamma Birgitta!

torsdag 26 november 2009

Mamma Elin lärde mig att äta kronärtskocka när jag var i tonåren. Hon var ju skånska och hade säkert närmare till sådana primörer under sin uppväxt. Dessutom var det ju typisk restaurangmat, som inte beställdes av vem som helst på den tiden. Mamma kom säkert i kontakt med kronärtskockan i sitt jobb i restaurangköket. I alla fall minns jag den första gången hon presenterade den för mig. Vi plockade bladen en och en utifrån och strök dem över smörklicken. Sedan skulle man sätta bladet mellan framtänderna och dra det utåt. På så vis fick man en god del av köttet. En ritual var sedan att lägga de avätna bladen i en krans runt tallriken! Till slut kom man ner till skägget och när man skrapat bort det låg den där blottad - den underbara kronärtskockbottnen! Det var kronan på verket!
Bilden ovan är från golfhelgen i höstas i Norrtälje hos Patrik. Han bjöd på urgröpt kronärtskocka fylld med underbar kantarellstuvning och toppad med chèvre smält i ugn. Det var verkligen lyx i tre steg: först en antal goda blad att doppa i smör, sedan stuvningen och sist bottnen som grädde på moset.

GRATINERAD KÖTTFÄRSPASTA



I helgen är det 1:a Advent och därför är det dax att idag ta ner fönsterstakarna från vinden och pynta lite extra. Glöggen ska införskaffas och nya recept på tillbehör till pepparkakorna ska vaskas fram. En sån arbetsam (!) dag är det läge att hitta på något enkelt att bjuda på till middag! Därför knyckte jag en pastarätt ur dagens NWT...

Rättens enkelhet harmonierar, tycker jag, med den vackra servisen från käre farbror Kalle. Den heter Spets och kommer från Rörstrand. Skedarna kommer från mormor Elin. Till denna gratinerade köttfärspasta serverade jag sallad och tomater helt naturella.
Här är receptet för 4 pers:
250 g penne (vi gjorde skåprensning och tog vanlig lång spaghetti)
400 g köttfärs
1 purjolök
1 tsk salt
peppar
1 burk krossad tomat (alt färdig tomatsås till pasta)
1 st Kelda sås Simply Cheese
Riven ost
Gör så här:
Ugn 250 gr
Koka pastan. Stek köttfärs i smör i stekpanna. Rör så den smular sig. Strimla purjo och låt fräsa med. Krydda med salt o peppar och rör i tomatkrosset. Ev lite extra tomatpuré och om ni vill ha starkare smak Sambal oelek eller chilipulver. Varva pasta och köttfärssås i en ugnssäker form. Ringla över ostsåsen och strö ev över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen 5-10 min på hög värme. Servera med sallad.
PS Sven tog om 3 ggr!!!

tisdag 24 november 2009

MONICAS TRATTKANTARELLSOPPA


Roligt, Charlotte, att Du minns den goda trattkantarellsoppan, som jag knyckt receptet från min goda vän Monica! Här kommer receptet för ca 6 pers:
90 g torkad svamp
2-3 msk smör
6 msk vetemjöl
7 dl avrunnet spad
8 dl vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1,5 msk tomatpuré
50-70 g ädelost alt gorgonzola
3 dl crème fraiche
2 tsk citronsaft
persilja
Krossa svampen, blötlägg den och låt den rinna av. Värm det avrunna spadet och vattnet och lägg i buljongtärningarna. Smält smöret och stek svampen i 5-10 min. Lägg svampen i en större kastrull och tillsätt mjölet och red av med buljongen. Smaksätt med tomatpuré och ost. Koka 10 min. Tillsätt crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och strö hackad persilja över vid serveringen. Bon apétit!

måndag 23 november 2009

RÄDDNINGSPLANKAN


En av räddningsplankorna hemma i köket på Råtorp när flickorna var tonåriga och sonen i 7-årsåldern var KINESISKT RIS MED BACON. Det åt vi varje lördagslunch - nästan! Lättlagat för alla, enkla ingredienser och aldrig blev vi trötta på det - faktiskt!


Recept för 4 pers:

3 dl långkornigt ris

6 del vätska

1/2 tsk salt

1 purjolök

1 pkt bacon

3 ägg


Gör så här:

Koka riset i 20 min. Under tiden skär Du purjon fint och klipper bacon i småbitar och fräser allt tillsammans i en stekpanna. Häll sedan över det kokta riset i stekpannan. Vispa ihop äggen lite och häll över risblandningen. Rör försiktigt om. Klart att servera med en valfri sallad till.


Smaklig måltid säger Birgittamittimaten

FÖRFÖRARMACKA FRÅN 70-TALET



Här är en riktig förförarmacka från 70-talet! Den går hem hos de flesta män - tro mig. Jag vet! Kolla först in det immiga ölglaset på fot, den bruna stengodstallriken och besticken med teakskaft.

Receptet på SCHWEIZERKÄSE-TOAST kommer här:

Lägg tunna skivor rökt skinka på rostat bröd. Placera sedan 2 bananhalvor ovanpå skinkan. Bananen skall vara delad på längden. Strö så över ett halvt hårdkokt hackat ägg och en stor matsked smörfräst svamp på bananerna. Avsluta med en stor skiva schweizerost. Gratinera smörgåsarna i varm ugn innan de serveras. Garnera med tomatklyftor och lite persilja. Ett glas gott öl smakar utmärkt till! Lycka till med förförandet!

HELG I STOCKHOLM


I novemberrusket är det härligt att ta en paketresa till Sthlm med buss, teater och övernattning på ett bra hotell mitt i stan. Den här gången åkte vi med Torsby-Buss, gick på Hair-Spray på China-teatern och bodde på Royal Viking. En av mina favoritrestauranger i storstan är Prinsen (nära Norrmalmstorg!) och där blir man aldrig besviken. Inte den här gången heller!
Quenellerna (lyxfiskbullar!) låg som ägg i hummersåsen med champagneskum ovanpå och en klick löjrom. Gott ris och flådda minitomater som tillbehör. En fröjd för ögat och gommen! Detta var lördagslunchen och middag efter em-föreställningen på China avnjöt vi på Lo Scudetto vid Karlaplans närhet (gamla Östergök om nån minns den restaurangen på 70-talet!). Hela helgens trevligheter var för övrigt present till mig från Svens barn och barnbarn på min 70-årsdag!

fredag 20 november 2009

GINO


För några veckor sedan var vi på fest hos goda vänner och fick då till efterrätt något gudomligt som hette GINO. Hade jag aldrig hört talas om! Jag googlade på GINO när jag kom hem och fick 121.000 träffar som alla handlade om världens bästa GINO! I kväll åt Sven och jag det till Skavlan. Här kommer mina ingredienser! PS Det är gott med ett litet litet glas Limoncello till!
Recept för 2 pers:
1 skivad banan
1 skivad kiwi
20 hallon
20 blåbär
1/3 vit chokladkaka
Lägg allt på en ugnsfast form och flaga den vita chokladen över. In i 225 gr ugn ca 10 min eller så att chokladen smälter. Mums!
PPS Vi hade "ordentlig" middag först men det ska jag berätta om en annan gång. Fish n´chips! Men oljan skvätte och jag blev så stressad så jag glömde bort fotograferingen!

GUSTAV ÄLSKAR HALLON


Gustav är mitt senast födda barnbarn. Han blev 2 år i oktober och naturligtvis hade vi hallon på födelsedagstårtan. Han älskar hallon! Men också annan frukt och olika sorters grönsaker. Bl a gillar han oliver. Just nu har han ett favorituttryck när något går snett eller gör ont: Dä göööör inget... på äkta värmländska. Försök själva ska ni höra hur det låter! Dessutom är det en bra inställning!

TRATTISAR


Ibland på hösten ror vi över till Näsudden vid Gapern och letar efter trattkantareller. Först ser man inga alls men så plötsligt bara ramlar vi över dem. I små rader och klungor överallt! Skogen är underbar att vandra i. Mossan är härligt grön och fjädrande och granarna står raka och ståtliga runtom oss. Inte ett ljud hörs bara de små trattisarna som viskar: Kom och ta mig, och mig och mig!

Väl hemma brer vi ut dem på ett bord och kollar var och en, ev delar vi dem mitt itu längs foten och sedan får de torka på ett myggnätfönster. Efter en knapp vecka är de små som knappnålar (nåja det var väl att ta i!) och då förvarar vi dem i glasburkar med lock. Att ibland öppna en sådan burk och stoppa ner näsan och dra in den karaktäristiska doften är för mig en härlig och speciell känsla. En del säger att det luktar som gamla blöta raggsockor! Det tycker inte jag, men någon doft är det: det luktar verkligen torkade trattisar!

PREMIÄR


Äntligen PREMIÄR för min blogg! Den vänder sig i första hand till alla mina godingar - dvs mina barn och respektive och finns det fler i min närhet som är intresserade av min och Svens mat så får ni också ta del, om ni vill!


Min ambition med bloggen är att dels vara nostalgisk - dvs berätta om mat som vi gjort förr hemma hos oss - och dels att se vad man kan göra av det man har i kylskåpet för tillfället. Därför kommer det inte alltid att vara så noga med receptskrivning. Dessutom kommer jag att lägga ut både våra egna festmiddagar för nära och kära och vänner och dels ibland berätta om fester vi varit på.


Kram och trevlig helg önskar Birgitta & Sven