tisdag 2 november 2010

KLOCKAN SJU HOS OSS!

Fredagskväll är bra veckokväll att bjuda hem goda vänner på middag och inspirerade av TV4 programmet "Halv åtta hos mig" var det nu dags för Sven och mig att inbjuda till vår variant. Lillemor, Gullan, Stina och Ingmar blev våra gäster och vi hade en mycket trevlig kväll.

Till förrätt bjöd vi på höstens svampsoppa - favoriten med trattkantareller och spetsad med sherry, blåmögelost och creme fraiche. Drycken till soppa ska helst vara torr sherry och "mitt" system förordade en Amontillado Superior. Annars går det lika bra med vitt vin.

Precis som i "Halv åtta hos mig" gjorde gästerna en husesyn under tiden som jag la sista handen vid huvudrätten. Fast i programmet drar de sig inte för att inspektera klädgarderoberna! Tack och lov var inte våra gäster så framfusiga!
Serranoinbakad torskrygg med vinmos serverades till huvudrätt. Per från Malmö inspirerade mig i TV-programmet fast han använde sig av marulk. Hans recept finns på http://www.recept.nu/ där han också beskriver hur han gör vinmoset. Mellan serranoskinkan och torskryggen ligger en örtpasta som består av soltorkade tomater i olja, färsk basilika, havssalt, svartpeppar och en msk balsamvinäger. Strössla med ruccola före servering. Rött eller vitt vin därtill blev en smaksak för var och en.
Äpple i efterrätten är en given favorit i hösttider. Ett skalat och halverat äpple läggs på en utkavlad smördegsplatta. En röra bestående av 250 g riven mandelmassa, 2 msk muscovadosocker, 1 tsk vaniljsocker, 2 tsk kanel och saft och rivet skal från en halv citron samt 50 g hackad mandel/hasselnötter fördelas på 6 äppelbottnar och sedan viks paketen ihop. Placeras på bakplåtsklädd plåt och gräddas i ugn 175 gr i ca 30 min. Till detta serveras några kulor god vaniljglass. Och så blev det ett sött efterrättsvin! Vi njöt av ett Ice Wine Inniskillin från Canada - en present från dotter till mor vid ett tidigare tillfälle. Tack, Helene, för den smakupplevelsen!
Gissa vad vi pratade om när vi "inte lät maten tysta munnen", som vi fick lära oss förr i världen? Naturligtvis var den gångna GOLFsäsongen samtalsämnet nr 1! Och det var ju inte så underligt, eftersom alla är mer eller mindre inbitna golfare.



1 kommentar:

  1. Tack för en trevlig kväll med kulinariska upplevelser! Vi mådde så gott.
    Ska kolla om dessertvinet finns att köpa i Sverige./Stina & Ingmar

    SvaraRadera