tisdag 2 november 2010

RYSK RÖDBETSSOPPA PÅ HÖSTKANTEN

Välkomna på söndagslunch vid Gapern! Vi bjuder på Borsjtj, sa vi till Charlotte (en av mina godingar) och till golf- och bowlingvännerna Arne och Birgitta och ingen av dem var nödbedd. Söndagen visade sig från sin bästa sida med sol och ljumma vindar och vi tog årets första glögg utomhus vid brasan. Tilltugget till glöggen var tortillarullar med inkråm av rökt lax, färskost, wasabi och koriander. Ganska mycket sting om jag får säga det själv! Som motvikt läskande sharonfruktsklyftor lindade med lufttorkad skinka.

Vi drog oss så småningom in i stugan. I köksspisen knastrade björkveden så där inbjudande gammaldags och på matbordet tronade största långkastrullen fylld med borsjtj som soppan heter på ryska. Det sägs att det finns lika många sätt att laga borsjtj som det finns kockar och det kan jag hålla med om. Inte heller jag följer receptet "slaviskt" utan tar vad jag har, men basingredienserna är rödbetor, vitkål, morot och lök. Kött och/eller korv kan ingå för att göra soppan mera mättande. Jag bjöd grovt bröd, ost och inlagd gurka till samt en klick kall Smetana, dvs ryska motsvarigheten till creme fraiche. Soppan vinner i smak om man lagar en stor sats. Den kan mycket väl lagas en dag i förväg.

Recept ur Rutiga Kokboken från ICA för 4 pers:
500 g oxbringa, högrev eller märgpipa
1,5 liter vatten
1 msk salt
1 litet lagerblad
2-3 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
1 halv purjolök
3-4 persiljestjälkar
250 g rödbetor (3-4 st)
50 g rotselleri i bit
1 st potatis
1 st gul lök
150 g vitkålsklyfta
1 msk margarin/smör/olja
1 burk krossade tomater
1,5 msk rödvinsvinäger
salt, svartpeppar
150 g prinskorv
persilja
2 dl Smetana el creme fraiche
Skölj och lägg köttet i en rymlig gryta med kokande, saltat vatten. Koka under lock 10-15 min. Skumma. Lägg i lagerblad, pepparkorn, vitlöksklyfta, purjo i bitar och persiljestjälkar. Sjud under lock ca 2 tim. Sila den mustiga buljongen. Skär köttet i mindre bitar.
Skölj och skala rödbetor, rotselleri, potatis och lök. Skölj även vitkålen, Strimla eller riv alltsammans. (Spar 1 dl av rödbetsstrimlorna och lägg i dem senare.) Fräs det finstrimlade i matfett i en serveringsgryta. Häll på buljongen. Koka till alltsammans är mjukt eller ca 15 min. Tillsätt krossade tomater, vinäger och kryddor. Lägg i köttet, halverade prinskorvar och resten av rödbetorna. Efter sjudning 5-10 min är soppan klar. Strö över finklippt persilja.
Till soppan serverade vi alternativt öl eller vitt vin (Les fumées blanches från Lurton). Efter middagen bjöd Sven på äkta rysk kosackdans och Arne ackompanjerade på balalajka! Det blev en söndag att minnas....



2 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut! Jag spelade golf i söndag på sommargröna fairways! Härligt!

    SvaraRadera
  2. Sen Gormélunch vid Gapern , den Borsjtj-en av den kocken blir svår att överträffa !
    Förresten den enda dansen som jag minns var när jag fick fick fingern i kläm i ytterdörren.
    Vi tackar så mycke en gång till !
    Birgitta o Arne

    SvaraRadera