tisdag 30 november 2010

PITEPALT

Inspirerad av matprogrammet "Halv åtta hos mig" på TV4 häromveckan gjorde jag Pitepalt! Palt och kroppkakor är nästan detsamma om man får tro matböckerna. Skillnaden är bara att Pitepalten görs bara på rå potatis, salt, vetemjöl och kornmjöl och kroppkakorna (de öländska!) görs på både rå och kokt potatis, salt och vetemjöl. De småländska kroppkakorna gör man bara på kokt potatis däremot. Gemensamt för dem alla tre är fyllningen (tärnat sidfläsk) och tillbehören (smält smör eller flott (!) efter stekningen av sidfläsket) och lingonsylt.
Jag rev 10 lagom stora potatisar i matberedaren, kramade ur vätskan och blandade det rivna med mjöl (6 dl)och saltade (2 msk). Gjorde små tennisbollar, plattade ut dem och fyllde i 1 msk av det avsvalnade sidfläsket (eller vegetariskt: svamp- och lökfyllning), nöp ihop till bollar igen och la försiktigt ned allihop (ca 12 st blev det) i en stor kastrull med kokande saltat vatten. Rörde försiktigt om så att de inte fastnade i botten och lät dem ligga i det sjudande vattnet i 1 tim ca.
Vi hade smält smör och lingonsylt till och det förhöjde anrättningen betydligt. Lite för stabbigt för vår smak, gillar bättre de småländska med bara kokt potatis... Några norrlänningar i bowlinggruppen uttryckte sig helt annorlunda: oj, oj, jättegott, det vattnas i munnen bara vi tänker på´t...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar