tisdag 23 mars 2010

VÅFFLA PÅ GAMMELGÅRDEN

... forts Rapport från Sälen

Så blev det äntligen dags för middag och Helene korkade upp en flaska Champagne Launois som inledning på kvällens matorgie: skaldjur, skaldjur och skaldjur! Till den ädla drycken stoppade vi i oss små munsbitar med gåsleverpaté på spröda kex med sesamfrön.

Därefter arrangerade vi havskräftorna snyggt på ett fat, gjorde en hemmagjord majonnäs (Helene!) till kräftorna och åt en s k Dalaröra på skivor av fullkornsbaguette. Röran påminde om Skagenröra men innehöll också skinka från Dalarna (!). Så till kvällens clou: moules frites - dvs musslor kokta i vin, grädde, hackad charlottenlök och persilja. Till dessa serverades ugnsbakad klyftpotatis. En flaska vitt vin (Leth) fullbordade menyn. Kvällen avslutades med en DVD-film: Bröllopsfotografen - av en värmlänning, med en värmlänning och i Värmland. Sen sov vi gott!!

Faktum är att det enda goda på havskräftor är stjärten - resten är bara hårt skal! Tacka vet jag svenska insjökräftor knallröda och kokta efter konstens alla regler och med mycket dillsmak.
En ny dag randas och vädrets makter är inte precis nådiga. Småspik i luften och dimmigt så in i norden... Men efter långfrukost hade skidåkarna planen klar. En lagom runda ut från Tandådalens skidspår sitter inte fel och så blev det. Raststuga med blåbärssoppa (kräm?) fanns på lagom avstånd och vallan höll hela dagen.

Hej på Dig, mamsen, vi ses i eftermiddag och ha det så skönt! I kväll går vi till Gammelgården och äter en 7-rätters avsmakningsmeny, eller? Nej, det blev hjort för Charlotte, ripa för Helene och ren för mamsen...

Trots 2,5 mil i benen på lördagen i strålande sol såg de förhållandevis fräscha ut, eller hur?

Vädret på söndagen var inte inbjudande till någon skidtur och tur var väl det för nu skulle vi "städa ut oss"! Vem skulle ta vad? En dammsuger, en dammar och en svabbar golven var det tänkt, och snart var vi inträngda i hallen med allt pick och pack. Klart för avfärd och tack för denna gång!
Som belöning blev det våfflor med hjortron- resp hallonsylt på Gammelgården plus starkt kaffe inför hemresan.
Snart är det PÅSK - då blir det nya matorgier. Vi ses och hörs då!






måndag 22 mars 2010

TVÅ HURTBULLAR OCH EN LATOXE

Hej mamsen! Här kommer vi! Ska Du med till Sälen och åka långfärdsskidor? Vi tänker träna inför nästa års Vasalopp - Kortvasan vill säga... Oj, oj, oj, vad har ni nu hittat på? Skidor på mina fötter kan ni glömma, men jag följer gärna med och har det mysigt ihop med er - god mat och dryck behövs ju efter en kondiskrävande runda och det kan jag ta ansvar för! Sagt och gjort - 4 dagar med döttrarna var underbart trevligt! I torsdags bar det av och Helene kom körande från Stockholm för att hämta upp syrran och mamsen.

Innan avfärden till Sälen laddade vi med frukost i Runnevål - flickornas favoritservis Wild Rose kom på bordet dagen till ära och vi högg in på bacon och avocadoröra på fillimpa och hempressad juice på äpple, citron och färsk ingefära.

Vi landade i Sälen framåt eftermiddagen efter att ha sprungit ut och in i alla sportaffärer som kom i vår väg. Nu gällde det att skaffa den utrustning som är på modet vid längdskidåkning: lager 1, lager 2 och lager 3, dvs olika sorters struktur på innerställ, mellanställ och ytterställ.
Sedan skulle vi komplettera mat- och vinförrådet och vi hittade t o m en Lisa Elmqvist Fiskaffär vid Sälentorget och då blev kvällens meny helt glasklar: skaldjur, skaldjur och skaldjur!
Den hyrda stugan var helt OK utom att det saknades bastu. Eftersom jag snarkar (!) fick jag eget rum för den allmänna trevnaden... Före middagen hann tjejerna med en eftermiddagstur för att testa skidor, kläder, spår och kondition. Förvånansvärt pigga kom de tillbaka och kastade sig in i duschen, klädde sig i mysdräkter och sa: Gu, va gôtt vi har´et!
Fortsättning följer i morgon....


onsdag 17 mars 2010

BRUSCHETTA

Att bjuda på en aptitretare före en måltid, fest- eller vardagsmiddag, skall vara just en munsbit att sätta tänderna i och som gör att man går i gång på alla smaknervcylindrarna i munhålan. En enkel variant som går hem hos de flesta är den italienska Bruschettan. Jag använder ett bröd som finns i Bake-Off-disken på Coop, skär det i sneda halvcentimeters tjocka skivor, penslar ut lite god olivolja på bägge sidor, gnider in dem med skivad vitlök och rostar dem lätt i ugnen. Under tiden hackar jag tomater smått och som här blandar dem med en "dagen-efter"-sallad, kryddar valfritt. Ut med bröden ur ugnen, på med tomat/salladblandningen och strössla med riven parmesan. In igen på hög värme några minuter. Passa noga! Gästerna får vänta...

TV4-programmet Halv Åtta Hos Mig missar jag helst inte i år. Enligt mediastatistiken har programmet fått otroligt många tittare och jag förstår varför: här är det "vanligt fôlk" som gillar att laga mat och som också känner sig avspända framför kameran och som inte är rädda för att avslöja sina tillkortakommanden. Kul också med blandningen av olika åldrar. Se det själv och bedöm om deras poäng är rättvisa (varje måndag-torsdag kl 19.30 i TV4).

måndag 15 mars 2010

SALLAD - GOTT, NYTTIGT OCH VACKERT!


Grönfoder - det är bara för kaniner! Har Du hört det förut? Jo men visst - inget för stora starka karlar... Nej, en rejäl biff ska det vara, om jag får bestämma, och potatis och sås! Inte underligt att alla salladsbarer på lunchrestauranger likadana ut?: kokt majs, ananasklyftor, pizzasallad, på sin höjd lite riven morot och sorgliga rester av slakig isbergssallad...
På vår golfrestaurang är vi bortskämda med världens bästa salladsbord. En fröjd för ögat (lika viktigt!) och framför allt fräscht och spännande! Grönsalladen serverar Karin i en spillkum modell större och den fylls på med friska blad hela lunchen.
Här är mitt alternativ för två personer: rucola, maché, purjolök, mango, avocado och rostade pinjenötter samt en skvätt av Druvans Balsamico med smak av Granatäpple.

Senvintern är vacker - speciellt en morgon med rimfrost som denna med en strålande sol bakom den iskristallklädda björken. Spåren i snön vittnar om rådjuret som om natten gått över tomten efter den vanliga rundan till grannens fågelbord på jakt efter något ätbart.
De fyra "korsen" liknar dem på en grekisk-ortodox (?) kyrkogård (!) men är stöd för vår hallonhäck som än så länge sover sött. Det lilla snötäckta stugtaket tillhör vår jordkällare - en förbättrad kvarleva från den äldre bebyggelsen i området.
VINTERN ÄR ÖVER - LEVE VÅREN!

lördag 13 mars 2010

CITRON- OCH ÖRTBAKAD LAX

Hela denna vecka har vi häckat i en snögrop på husets södersida i solgasset och riktigt känt hur snön krymper och krymper ihop! Vi har gavel mot söder så det är ingen fara att få något snösjok eller istapp i huvudet. Vi förskansar oss bakom solglasögon och krämer med hög solskyddsfaktor och sitter på fårskinn och njuter, njuter... Första dagarna var det bara kaffe och något onyttigt som gällde... Men nu, nu bär vi ut brickor med lunchmat och dukar upp med rutig duk och alla attiraljer. Det är bara blommor och levande ljus som fattas och det kan vi avvara. Vi har ju solen och ser faktiskt grönt gräs, där vi trampat bort snön.
Senaste lunchrätten ute är den här ugnsbakade laxen som jag snappade upp en morgon framför TV-apparaten. Förenklad med hemmavarande ingredienser blev det så här:

4 st portionslaxbitar
1 citron
4 vitlöksklyftor
1 halv kruka färsk basilika
0,5 dl olivolja
3 st paprikor
6 potatisar (förkokta)
3 palsternackor (förkokta)
Salt och peppar efter smak

Kör skalad vitlök med basilika och olja i snabbhacken med rivet citronskal och saft av citron.
Skär snitt i laxen och tryck in röran. Salta och peppra.
Sätt i ugnen på 175 gr i ca 15 min.
Skala paprikorna med potatisskalare (ny erfarenhet för mig!), kärna ur och skär ned i mindre bitar. Klyfta potatis och palsternackor och blanda med paprikabitarna och lägg dem i ugnen bredvid laxen. Låt stå i ytterligare ca 10 min.
Jag serverade laxen med creme fraiche med franska örter (finns färdig). Tro inte att vi är veritabla storätare som sätter i oss TVÅ laxbitar var (!). Nej, inte ens om jag gått 18 hål på golfbanan, skulle jag orka det... Det är bara så behändigt att ha färdig mat i kylen.

onsdag 10 mars 2010

TORTILLA MED ROTFRUKTSRÖRA

Det är en utmaning att linda in resterna i kylskåpet i nya kläder om ni förstår vad jag menar! Häromdagen hade vi den väl beprövade rotfruktsgrytan med köttfärs i och den går alltid hem i vintertider. Den finns bland tidigare blogginlägg för den som vill gå tillbaka och hitta receptet. Dag 1 och Dag 2 är den fortfarande njutbar med olika tillbehör men Dag 3 får resterna gömmas på något sätt. Fram med ett paket Santa Marias Corn Tortilla - dvs majstortillor med majsgroddar i. Några skedar rotfruktsröra på varje tortilla, rulla och lägg dem bredvid varandra i en ugnsfast smord form. Strö över riven ost/parmesan över klyftade små tomater och sedan in i ugnen i 200 gr i en kvart. Gott med en varierad sallad till och en acceptabel lunchrätt.

måndag 8 mars 2010

TULPANER, TULPANER...

Ett av alla härliga vårtecken är en krispig bukett av olikfärgade tulpaner - vita enkla blandade med dubbla gula och strimmiga rosa och orange.

För mig börjar tulpantiden däremot redan den 24 december med ett helt fång julröda att dekorera bordet med på julafton och det är en tradition som mina nära och kära inte glömmer..

En bukett vita tulpaner är heller inte något jag säger nej till - så vackert med det vita mot de frasiga grågröna bladen! Tulpaner har ju ingen speciell doft - tycker jag - men en vit ginstkvist instucken bland de vita ger en fantastisk upplevelse.

Skynda att njuta - snart är snittulpantiden förbi och påskliljorna tar över...

söndag 7 mars 2010

KLADDKAKA I DET FRIA

En solig vinterdag är höjden av njutning! Vem älskar inte att sitta med ryggen mot stugväggen och känna värmen i ansiktet och höra takdroppet som i jämn takt gör en grop i snötäcket. Talgoxens och blåmesens speciella läte så här års låter lika välkomnande som alltid. Men hur har de överlevt dryga två månader av ibland dryga minus 20 grader?
Mitt i veckan for Sven och jag till Gapern för att se hur sjöstugan mådde och ev skotta lite efter senaste snöovädret. Snö och is hade rasat från taket och begravt båda ingångarna till husets entré och källare. Fram med spadar och spett! Här hjälpte det inte med ynkliga snöspadar av plast och aluminium. Och motion fick vi så vi teg men till slut kunde vi öppna dörrarna och sedan pusta ut i varsin fårskinnsbeklädd solstol och med kaffebrickan i knät. I frysen fanns en kladdkakebit som vi lyxade till med vispgrädde med apelsinbitar i å så kaffe förstås.
Kladdkakereceptet vann priset i kladdkake-SM 2009 och finns på www.tasteline.com. Det speciella är att man gör en fudge på vispgrädde, honung, kanelstång, kardemummakärnor och mjölkchoklad och breder ut fudgen över den bakade kakan.

onsdag 3 mars 2010

OS-AVSLUTNING MED CEVICHE

Nu avslutar jag OS-kavalkaden med den här bilden på alla våra guld-, silver- och bronsmedaljörer - både enskilda och lagprestationer. Sista dagarna tog André Myhrer bronsmedalj i slalom och Johan Olsson också en brons i 5-milen. Starkt gjort! Ett fantastiskt OS med stora svenska framgångar som vi har kunnat njuta av i TV-rutan - säkert med bättre överblick och kommentarer än för publiken på plats och stämningen inför avgörandet i slutstriderna kunde inte ha varit bättre än i TV-soffan.

Vi avslutade OS-måltiderna med en tallrik Ceviche. Nytt för mig men spännande och busenkelt att göra!
Ceviche är en latinamerikansk fiskrätt, där man låter vit fisk marinera i bl a lime, koriander och chili. Den skall serveras kall som förrätt eller i en större sats att ställas fram på en buffé.

Ingredienser för 4 pers:
300 g hälleflundra (jag tog pangasius)
1 kruka färsk koriander (jag tog 1 msk malen koriander)
6 lime (jag tog 1 lime och 1/3 dels flaska Real Lemon limejuice)
1 apelsin
1 chili
1,5 st vitlöksklyfta
1 msk socker
salt
Tillagning:
Pressa saften av lime och apelsin i en bunke.
Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriandern och vitlöken. Blanda ner hacket i saften.
Skär fisken i ca 1 cm stora kuber (större kuber behöver längre tid i vätskan).
Lägg ner fisken i bunken och smaka av med salt och socker.
Låt stå i kylen i 40 min till 1 tim och ta sedan fram den igen. Smaka och servera när Du tycker att fisken är lagom i smak och konsistens (fisken ska vara vit och fast).
Servera gärna cevichen i glas på fot som förrätt.

Jag gjorde den lite matigare med machésallad, tomat och mozzarella. Pröva något nytt!