onsdag 3 mars 2010

OS-AVSLUTNING MED CEVICHE

Nu avslutar jag OS-kavalkaden med den här bilden på alla våra guld-, silver- och bronsmedaljörer - både enskilda och lagprestationer. Sista dagarna tog André Myhrer bronsmedalj i slalom och Johan Olsson också en brons i 5-milen. Starkt gjort! Ett fantastiskt OS med stora svenska framgångar som vi har kunnat njuta av i TV-rutan - säkert med bättre överblick och kommentarer än för publiken på plats och stämningen inför avgörandet i slutstriderna kunde inte ha varit bättre än i TV-soffan.

Vi avslutade OS-måltiderna med en tallrik Ceviche. Nytt för mig men spännande och busenkelt att göra!
Ceviche är en latinamerikansk fiskrätt, där man låter vit fisk marinera i bl a lime, koriander och chili. Den skall serveras kall som förrätt eller i en större sats att ställas fram på en buffé.

Ingredienser för 4 pers:
300 g hälleflundra (jag tog pangasius)
1 kruka färsk koriander (jag tog 1 msk malen koriander)
6 lime (jag tog 1 lime och 1/3 dels flaska Real Lemon limejuice)
1 apelsin
1 chili
1,5 st vitlöksklyfta
1 msk socker
salt
Tillagning:
Pressa saften av lime och apelsin i en bunke.
Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriandern och vitlöken. Blanda ner hacket i saften.
Skär fisken i ca 1 cm stora kuber (större kuber behöver längre tid i vätskan).
Lägg ner fisken i bunken och smaka av med salt och socker.
Låt stå i kylen i 40 min till 1 tim och ta sedan fram den igen. Smaka och servera när Du tycker att fisken är lagom i smak och konsistens (fisken ska vara vit och fast).
Servera gärna cevichen i glas på fot som förrätt.

Jag gjorde den lite matigare med machésallad, tomat och mozzarella. Pröva något nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar