Så blev det äntligen dags för middag och Helene korkade upp en flaska Champagne Launois som inledning på kvällens matorgie: skaldjur, skaldjur och skaldjur! Till den ädla drycken stoppade vi i oss små munsbitar med gåsleverpaté på spröda kex med sesamfrön.
Därefter arrangerade vi havskräftorna snyggt på ett fat, gjorde en hemmagjord majonnäs (Helene!) till kräftorna och åt en s k Dalaröra på skivor av fullkornsbaguette. Röran påminde om Skagenröra men innehöll också skinka från Dalarna (!). Så till kvällens clou: moules frites - dvs musslor kokta i vin, grädde, hackad charlottenlök och persilja. Till dessa serverades ugnsbakad klyftpotatis. En flaska vitt vin (Leth) fullbordade menyn. Kvällen avslutades med en DVD-film: Bröllopsfotografen - av en värmlänning, med en värmlänning och i Värmland. Sen sov vi gott!!
Faktum är att det enda goda på havskräftor är stjärten - resten är bara hårt skal! Tacka vet jag svenska insjökräftor knallröda och kokta efter konstens alla regler och med mycket dillsmak.
En ny dag randas och vädrets makter är inte precis nådiga. Småspik i luften och dimmigt så in i norden... Men efter långfrukost hade skidåkarna planen klar. En lagom runda ut från Tandådalens skidspår sitter inte fel och så blev det. Raststuga med blåbärssoppa (kräm?) fanns på lagom avstånd och vallan höll hela dagen.
Hej på Dig, mamsen, vi ses i eftermiddag och ha det så skönt! I kväll går vi till Gammelgården och äter en 7-rätters avsmakningsmeny, eller? Nej, det blev hjort för Charlotte, ripa för Helene och ren för mamsen...
Trots 2,5 mil i benen på lördagen i strålande sol såg de förhållandevis fräscha ut, eller hur?
Vädret på söndagen var inte inbjudande till någon skidtur och tur var väl det för nu skulle vi "städa ut oss"! Vem skulle ta vad? En dammsuger, en dammar och en svabbar golven var det tänkt, och snart var vi inträngda i hallen med allt pick och pack. Klart för avfärd och tack för denna gång!
Som belöning blev det våfflor med hjortron- resp hallonsylt på Gammelgården plus starkt kaffe inför hemresan.
Snart är det PÅSK - då blir det nya matorgier. Vi ses och hörs då!
Havskräftor är nog bäst delade och gratinerade med vitlökssmör i ugnen...
SvaraRaderaDå tar vi och gratinerar havskräftorna nästa vår när vi åker upp igen! Det svider lite att packa undan skidorna, men snön smälter så fort nu att det snart är dags att ta fram golfklubborna. Och det är ju inte heller fel!
SvaraRadera