lördag 13 mars 2010

CITRON- OCH ÖRTBAKAD LAX

Hela denna vecka har vi häckat i en snögrop på husets södersida i solgasset och riktigt känt hur snön krymper och krymper ihop! Vi har gavel mot söder så det är ingen fara att få något snösjok eller istapp i huvudet. Vi förskansar oss bakom solglasögon och krämer med hög solskyddsfaktor och sitter på fårskinn och njuter, njuter... Första dagarna var det bara kaffe och något onyttigt som gällde... Men nu, nu bär vi ut brickor med lunchmat och dukar upp med rutig duk och alla attiraljer. Det är bara blommor och levande ljus som fattas och det kan vi avvara. Vi har ju solen och ser faktiskt grönt gräs, där vi trampat bort snön.
Senaste lunchrätten ute är den här ugnsbakade laxen som jag snappade upp en morgon framför TV-apparaten. Förenklad med hemmavarande ingredienser blev det så här:

4 st portionslaxbitar
1 citron
4 vitlöksklyftor
1 halv kruka färsk basilika
0,5 dl olivolja
3 st paprikor
6 potatisar (förkokta)
3 palsternackor (förkokta)
Salt och peppar efter smak

Kör skalad vitlök med basilika och olja i snabbhacken med rivet citronskal och saft av citron.
Skär snitt i laxen och tryck in röran. Salta och peppra.
Sätt i ugnen på 175 gr i ca 15 min.
Skala paprikorna med potatisskalare (ny erfarenhet för mig!), kärna ur och skär ned i mindre bitar. Klyfta potatis och palsternackor och blanda med paprikabitarna och lägg dem i ugnen bredvid laxen. Låt stå i ytterligare ca 10 min.
Jag serverade laxen med creme fraiche med franska örter (finns färdig). Tro inte att vi är veritabla storätare som sätter i oss TVÅ laxbitar var (!). Nej, inte ens om jag gått 18 hål på golfbanan, skulle jag orka det... Det är bara så behändigt att ha färdig mat i kylen.

1 kommentar:

  1. Lax är gott! Jag har alltid styckfrusna från ICA i frysen! Lätt att göra iordning och man kan variera mycket. Har även provat den styckfrusna torsken - inte dum heller!

    SvaraRadera