onsdag 23 december 2009

GOD JUL !


ALLA KÄRA BLOGGFÖLJARE

önskas

EN RIKTIGT GOD JUL

med många pussar och kramar
PS Nu blir det inga fler inlägg förrän efter nyår (datorn får vila och kameran behöver nytt batteri!)

söndag 20 december 2009

RIS À L´AMANDE


Idag är det 4:e Advent och fram på eftermiddagen känns det lagom att ta fram resterna efter gårdagens lillejulaftonsmiddag. Dags också att rekonstruera julbordsrätterna och dokumentera några recept - så fram med kameran, upp på en stol och på med Soft Blixt!

Inlagd sill lagd i Creme fraiche med franska örter. Varje sillbit på en ruta kavring. Garnityr några räkor och lite dill eller en klick stenbitsrom eller lyxiga löjrommen.

Matjefilébitar i uppkokt lag kryddad med krossade enbär, rosmarinkvistar och kryddpeppar.

Ostar och hembakt fillimpa.

Rödbetspaj à la Russe till Skinkan.

Hemkokt rullsylta.

Brysselkål, tomater, gurka och färska dadlar med chèvre.

Kokt potatis förstås!

Så till sist Dagens clou: Ris à l´amande som danske Lars förde med sig i boet som traditionell julmiddagsefterrätt! Vi köper ett par korvar färdigkokt risgrynsgröt, blandar försiktigt i en liten korv riven mandelmassa, vispar sedan upp grädde och rör ner i gröten. Klart! Till denna kalla goa gröt serveras som en extra finess körsbär i lag spetsade med rom. Mums fillibabba!

JULKALAS PÅ RUNNEVÅL


Man blir visare med åren sägs det, men man blir mera glömsk också så det jämnar för all del ut sig! I mitt premiärinlägg i bloggen skrev jag att både egna och andras festligt dukade bord och rätter skulle dokumenteras och fotograferas. Hur gick det? Vi stöpte ljus hos Kerstin och Jan-Erik - inte ett foto! Vi åt och drack gott hemma hos Ing-Brith och Rutger tillsammans med lille Gustav och hans föräldrar - inte ett foto! Vi hade "lillejulafton" här hemma i går kväll för Gustavs morföräldrar och gammelmormor samt faster Charlotte - ingen kamera fram då heller! Jag får försöka rekonstruera julbordet! Nu har jag bestämt mig: kameran i fickan var jag än går och glasögonen på näsan i stället för eventuellt i kylskåpet!!

Vi fick fram pyntet lite pö om pö i år men i går var t o m julgardinerna uppe och en islykta tillverkad i en plasthink, eftersom vi sedan ett par dagar har haft minst 10 minus här i Runnevål!
I går blev det fart på pepparkakshustillverkningen (27 bokstäver! - finns det längre ord?). Gustav äter inget godis men han kan väl få titta på det och plocka med de vilda djuren. Han har ju varit i Kolmårdens djurpark, så han vet precis vilka de är. Mormor och morfar tog med sig huset till Gustav som var hemma och hade feber och inte kunde åka på kalas. Synd om honom och hans mamma och pappa! Men vi ses snart igen och det går över och DÄ GÖÖÖR INGENTING (Gustavs egen inställning).

fredag 18 december 2009

KAKMONSTER


Ja, jag vet att jag inte kan baka kakor, men ändå kan jag inte låta bli! Speciellt till jul är ju tidningarna fulla med kakrecept - den ena värre än den andra... Jag försökte komma ihåg vilka kakor Mormor Elin gjorde och minsann här kommer dom: Spritskransar (fick vi inte bara till jul), havreflarn (hängdes varma över kranröret!), schackrutor (oj, de var lätta att göra och roligt för barn att tillverka) och sist men inte minst mandelmusslor! På julaftonens förmiddag fyllde jag Elins mandelmusslor med vispad grädde och satte en liten rosa marsipantomte i grädden. Det kom nämligen släkt och vänner kl 11 för att byta julklappspåsar och önska God Jul för att sedan snabbt åka vidare till sina slutmål under julaftonen.
Nu till dagens bak: Schackrutorna var ju lätta men mandelmusslorna. Oj, oj, oj va svårt det var att få ur dem ur formarna! Knack, knack i bordet, kast i bordet, bank med kniv mot formbotten! Alla sätt är bra utom de dåliga... De blir inga recept idag, ni får leta på nätet själva! Klockan är mycket och vi ska ha 4:e adventsmiddag för Annas föräldrar och mormor i morgon. Som vanligt är jag tidsoptimist men allting orner sej och gör dä inte dä så kvetter dä... som vi säger här i Värmland. Gustav ska i alla fall få ett pepparkakshus med vilda djur i stället för grisar!

JULEBOCKEN ÄR HÄR!


Julebocken har kommit till Runnevål ända från Gapern. Med sig har han en liten tomtenisse eller är det ett troll? Bocken har nya vinterdräkten på sig - grönt ska det va i år! Ja, det var det visst även förra året, men julebockar gör som harar - de byter från vinterdräkt till sommardräkt frampå vårkanten. Bocken t o m fällde hela pälsen och till slut var det i början av mars bara hönsnät och snören kvar på den spinkiga träkroppen! Julbockar lever upp när snön kommer så nu har han vandrat hela vägen från Gapern för att visa upp årets vinterskrud. Trollet har t o m pyntat honom med röda rosetter.

torsdag 17 december 2009

FISKSOPPA MED CHAPATIBRÖD


Så var det torsdag igen och soppdax men inte längtade jag precis efter ärter med fläsk! Som tur var hittade jag ett recept i dagens NWT som innehöll ingredienser som fanns hemma. Yeeppey! Fisksoppan blev ganska kryddig, innehöll både gurkmeja, chilipeppar och spiskummin och det blev en indisk touch över det hela, eftersom jag också hade ett Chipatibröd som tillbehör. Enligt Wikipedia är Chapati ett ojäst, indiskt bröd, som man gräddar i het, torr stekpanna för att få det luftigt.

Eftersom jag julstökat och -städat hela dagen (Puh!) så blev soppan och brödet (och Sven!) ett kärkommet avbrott med en liten snaps därtill!

Vill ni ha receptet, så kommer det här för 4 port: 300 gr vit fiskfilé (jag tog Pangasius), 1 purjolök, smör, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chilipeppar, 1 tsk mald spiskummin, 2 hönsbuljongtärn, 5 dl vatten, 1,5 dl röda linser, 5 dl gräddmjölk, 0,5 tsk salt.

Skär fisken i bitar. Strimla purjolök och fräs den i smör i en kastrull. Rör i kryddor, buljongtärn, vatten och linser. Låt koka under lock ca 10 min, Tillsätt gräddmjölk och fisk. Låt koka ytterligare 3 min. Smaksätt med salt.

Ingredienser för Chapatibrödet: 2 dl grahammjöl, 3 dl vetemjöl, 0,5 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 2 dl yoghurt naturell.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt till en deg. Knåda den smidig. Dela i 10 delar och kavla ut till tunna, tefatsstora kakor på mjölad bänk. Grädda en och en i torr, het stekpanna ca 1 min på var sida. Lägg bröden efter hand under en fuktad handduk. Serveras nygräddade med smör.

tisdag 15 december 2009

PÄRON AFTER EIGHT


PÄRON AFTER EIGHT - en annan klassiker! Vintage skulle man också kunna säga, när man sett alla vackra kläderpå TV som säljs idag på Bukowskis vintage-auktion. Men det blir väl aldrig aktuellt att sälja gammal mat på auktion, eller? Exklusiva gamla champagnepavor med obestämbart innehåll går ju under klubban för dyra slantar, så vem vet!
Egentligen var ju detta en ganska enkel rätt att laga och bjuda efter en god middag. Det gällde bara att ha en burk konserverade päron hemma och en ask After Eight!
Här kommer en lite mer arbetad variant för 4 pers som jag knyckt ur SvD:
4 päron (gärna Conference)
1 dl Apelsinblomshonung (helst)
1 apelsin, skalbitar och saft
Färsk mynta
8 bitar After Eight
Lagen:
8 dl vatten
3 dl socker
1 citron, skalbitar och saft
2 dl vitt vin
3 cm skivad ingefära
Sätt ugnen på 250 gr. Koka upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Skala och kärna ur päronen.
Lägg päronen i koklagen och låt sjuda tills de är lagom mjuka. Kan ta från en kvart till en timme. Därför hoppade jag över detta och la mina burkpäron i lagen en stund för att vinna tid.
Lägg päronen i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Häll på honung och apelsinsaft, lägg på mynta, after eight och apelsinskal. Stek päronen i ugn 2-4 min eller tills chokladen börjar smälta. Servera gärna med vispad grädde.

KÖTTFÄRSPAJ


Tomtefar är beredd att hugga in på köttfärspajen i brist på julegröt! Bredvid honom står Juhas spånkorg fylld med ljus som vi stöpte hemma hos Kerstin och Jan-Erik. Ett julpyssel som blivit en kär tradition!
Matiga pajer är en av mina räddningsplankor när fantasin tryter. När jag stekte köttfärs till de fyllda paprikorna blev det ganska mycket köttfärsröra över och den la jag i ett förgräddat pajskal (3 dl vetemjöl, 125 g margarin och 2 msk vatten körs i matberedaren och tummas ut i en eldfast form). Jag vispade ihop 3 ägg med 3/4 burk lättcreme fraiche och kryddade lite extra med Taco mixen. Äggvispet la jag ovanpå köttfärsröran och sen lite riven ost ovanpå med halva minitomater som dekoration. In i ugnen ca 20 min på 200 gr. Går att frysa och ta fram till en enkel lunch eller uppesittarkväll.

FYLLD PAPRIKA

Nu har julesnön kommit! Det är så vackert och mycket ljusare. Hoppas snön får ligga till helgerna så att alla barn får använda julklappsskidorna och -pulkorna.
Här bjuder jag på en gammal 70-talare igen: paprika fylld med köttfärsröra. Receptet fanns häromdagen i NWT, men som vanligt har jag modifierat det efter vad som fanns i kylskåpet.
Förväll paprikorna i saltat kokande vatten under tiden som nötköttfärsen steks. Blanda i en halv påse Taco Mix krydda, en burk lättcreme fraiche tomat/basilika, kidney bönor och 2 vitlökskryddor. Ugn 250 gr. Fyll de avrunna paprikorna med färsröran och strö lite riven god ost över. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med sallad.

lördag 12 december 2009

WALLENBERGARE Á LA ELIN


Mormor Elin (dvs min mamma) var som sagt en baddare på att laga mat! Hon växte upp på den skånska landsbygden i en liten ort som heter Billinge. I en familj med 10 barn (8 flickor och 2 pojkar) gällde det att ta tillvara på naturprodukterna och producera god och närande mat av dem. Det kunde verkligen min mormor Anna. Häst, kor, grisar, gäss och höns fanns det på gården och ofta sköt också morbror Nils en hare eller ett rådjur när jaktsäsongen var inne. Allteftersom de åtta flickorna växte upp, fick de när de slutat skolan komma till sin mormor i Härsnäs och hjälpa till i det hushållet. En bra grund och inte heller så underligt att flera av dem valde att jobba i restaurangkök. Mormor Elin kom till Kockenhus i Mölle och till Grand Hotel i Helsingborg och sedan till Karlstad för att jobba på Grand Hotel och Stadsträdgårdens Restaurang. Där hjälpte förresten jag till i kallskänken på sommarloven med att bl a skala hinkvis med kokta ägg!
Aldrig glömmer jag Wallenbergare à la Elin - gräddlena kalvfärsbullar med svampsås och brysselkål, som hon lättkokade och sedan smörslungade i het stekpanna!
Elin blev mormorsmor till Christian - på bilden upplever han sin första sommar 1992 i Finngårdarna bara 9 månader gammal. Elin var då 85 år pigg och kry.

fredag 11 december 2009

TRE LJUS I ADVENT


I kväll inleder vi Tredje Advent med glögg och en variant av de tredimensionella grisarna (se inlägget GOA GRISAR). Dessutom pepparkakor med chèvre och färska dadlar. Glöggen serveras i kopparna från Berioschka-butiken i fd Leningrad (numera S:t Petersburg). Anna har inspirerat mig att göra en modern adventsstake. Här är mitt försök! På tallrikens mitt står min lotterivinst från julfesten på Rebecka-logen i onsdags kväll. Det är en liten Damen i svart i keramik. Alldeles bedårande med en guldhjärta mellan händerna. Talande symbolik och tack för den, Birgitta H, som jobbar med detta konsthantverk.

IKEA-LUNCH


Fredagen inleddes med bowling hos Maggan på Våxnäs. Sven och jag mot Harry och Arne! Kaffe och lyxdammsugare efter 2 serier. Ny strategi - nu tar vi dom! Då dundrar Arne in 8 strikes - visserligen inte efter varandra - men då var det kört för denna gång... Grattis i alla fall!

Nästa anhalt var IKEA för att söka med ljus och lykta (!) efter en ny läslampa till Sven. Vi körde shoppingvagnen med racerfart längs den snitslade banan och fastnade ett tag i avdelningen för köksinredning. Skulle vara roligt med nya bänkskivor och ny blandare! I alla fall har vi sått ett litet frö som går att fantisera kring... Idag fick det räcka med en diskborste i limegrönt med sugpropp i skaftet! 5 kr! Plötsligt kom det goa dofter från restaurangen och vi placerade racern/shoppingvagnen i vänthallen och insåg att vi faktiskt behövde lite lunch. För 58 kr inalles fick vi en tallrik ekologisk svampsoppa med vitlöksbröd (Sven) och en tallrik gravlax med sallad och potatis (Birgitta) samt kaffe på maten. Gott och precis lagom. Hur det gick med lampan? Ingen föll oss på läppen direkt och Sven får köra med pannlampa tills vi får ny energi att ta itu med problemet. Vi självscannade oss ut - lite mer än en diskborste blev det faktiskt!

ZABAIONE


Zabaione är en vinkräm som smakar förträffligt. För att man ska komma så nära originalreceptet som möjligt bör man använda sig av Marsala-vin, ett italienskt starkvin. Marsala-druvorna växer på den glödheta marken kring den lilla sicilianska staden Marsala. Vinet har en viss likhet med portvin så det går ev att byta ut det.

Katarina av Medici tog med sig receptet när hon som 14-åring giftes bort med Henrik av Orléans som senare blev kung av Frankrike. Fransmännen blev förtjusta i vinkrämen och kallade den Sabayonne. Förresten var denna efterrätt "gamle kungens" favorit bland desserter! Han, dvs Gustaf VI Adolf, som bara drack Barley Water på alla fina middagar, gillade en rätt med starkvin som viktig ingrediens. Hur gick det ihop?

Blanda 5 äggulor, 2 msk socker, 1 dl Marsala-vin och 3 msk vatten i en rostfri kastrull. Sjud i vattenbad och vispa tills blandningen blir tjock och pösig.

Mormor Elin serverade krämen med bitar av färska bär och frukter och inte nog med detta! Sedan satte hon den eldfasta formen under salamandern (som hon hade i restaurangköket - här hemma blir det i stället överst i ugnen på grillvärme några minuter). Och så Flambé!

måndag 7 december 2009

FLYGANDE JAKOB

Grå och regnig decembermåndag! Dagens första höjdpunkt: Bowling med alla glada kompisar hos Maggan och Jeanette. Som vanligt går det upp och ner - det viktiga är att vi har roligt och att vi rör på påkarna... Dagens andra höjdpunkt: shoppa på Willys på Våxnäs! Frukt och grönt i massor plus lite annat som åker ner i vagnen av bara farten: friterade bläckfiskringar (lockpris!), goa starka korvar (men de la vi tillbaka!), chilisås och sellerisalt (fast det hittade vi inte - kan någon berätta var det finns?)... Vi tycker vi är väldigt BROR OCH SYSTER DUKTIG när vi avstår att köpa en French Dog med vitlöksdressing (Birgitta) och en Grillad med Bröd (Sven) efter matshoppingen! Därför är vi vrålhungriga när vi kommer till Dagens tredje höjdpunkt: FLYGANDE JAKOB på kycklingdelar, chilisås utrörd i mellangrädde, bananskivor och jordnötter. Till det serveras jasminris och den goda coleslaw som vi knyckt från MinMammasMat. Maria har presentat oss med de vackra skålarna i glaserat blått och vitt lergods från Tunisien. Träslevarna kommer från våra lokala leverantörer Harry och Jan-Erik! Sedan missar vi inte "Vem vet mest" på TV2 kl 19 - det är absolut dagens fjärde höjdpunkt!

FASTER MAYS SUFFLÉ


Varje juldag på 70-talet packade vi in oss i bilen och for på släktkalas hos Sten-Åke och May i Lesjöfors. Antingen var det snöyra eller gnistrande vintersol över vackert värmländskt snölandskap - aldrig som nu disigt och regngrått! Kalasmaten bestod alltid av någon sorts soppa till förrätt, sedan stek med olika tillbehör som gelé, syltad gurka m m. Däremot visste vi alltid vilken efterrätt som komma skulle! Vi hörde det på ljudet från elvispen i köket. Länge och väl vispade faster May äggvitan till katrinplommonsufflén som vi alla älskade och längtade efter. Ingen kunde som hon få den så hög och gudomlig! Och dessutom till 15 personer! Och ingen tordes varken då eller senare be om receptet. Hoppas hon bjuder de andra änglarna på sufflé ibland!
Här är i alla fall mitt suffléförsök häromdagen: Vispa 2 äggvitor till hårt skum. Tillsätt 1,5 msk socker och vispa lite till. Blanda försiktigt i 100 g katrinplommon som mjukkokats i lite vatten ca 5 min och sedan skurits i riktigt små bitar. Ugn 175 gr. Fördela smeten i 6 smorda små formar med raka kanter (ca 5 cm i diameter). Grädda i 10 min. Servera genast.

AFTONVARD EFTER KYRKOSÅNG




I söndags kväll Andra Advent var vi kulturella och letade oss till Karlstads Domkyrka för att höra och njuta av skönsång. CMB (Carlstads ManskörsBröder) och SÖT LIKÖR (dvs kördamer) från Kd Universitet framträdde med julsånger i en Adventskonsert. Så vackert och stämningsfullt! Väl hemma igen tog vi oss ett glas vin (eller två!) till avocado fylld med räkröra resp laxröra plus några parmesanklädda trekanter rostade i ugnen. Här behövs det inga recept utan man tager vad man haver i kylen!

söndag 6 december 2009

HELENES FAVORITJUICE


Varsågod, Helene, här kommer din favvo från Dallas! Mängden äpplen mot en bit av den färska ingefäran var svår att avgöra. Juicen från citron var lättare. Jag tog ungefär en tumlång bit av ingefäran, skalade den och körde den i pressen, sen citronerna (3 st) och till slut ca 10 äpplen. Skumma bör man - det är det tråkiga med äpplen. Det blir inte som ren och klar köpejuice förstås. Kanske lite mer åt Brämhults-juicen! Svens bedömning av smaken: Spetsig! Den kan man gå i gång på!


Den gamla plåtlådan i bakgrunden är Mormor Elins pepparkaksburk, om Du minns!

lördag 5 december 2009

DAGENS VITAMINKICK


Äppelträden i Skived fullständigt dignade i år av frukt . Cox Pomona, Åkerö m m. Synd på så rara "ärter" att inte kunna ta vara på allt! Men vi gjorde som vi brukar: äppelkakor och äppelmos, äppelklyftor för infrysning, stekta äpplen och äpplen naturell. Sedan fick vi ett tips: vi (dvs en bekants bekant!) kör så många äpplen de kan i en juicepress och sedan fryser de juicen i lämpliga plastflaskor och tar fram ur frysen när behovet pockar på. Sagt och gjort: vi åkte till Coop Bergvik och inhandlade en Philips juicepress och nu går det inte en dag utan att vi pressar till och i oss lite naturliga vitaminer! På bilden lockar vi med Bloody Virgin (det är ju lördag före kl 12!) på oskalade tomater, citron och sedvanlig kryddning. Bloody Mary får vänta till kvällen! Glaset på blå fot innehåller morotsjuice. Gudagott rent naturellt! I det andra glaset på fot har vi äppeljuice och då kör vi ofta äpplena med apelsiner och citroner för att inte juicen ska bli så oaptitligt mörkfärgad. Ett annat tips:Kör kiwi och äpple till juice. Detta blir grunden till en härlig smoothie Kör sedan juicen tillsammans med djupfrysta hallon, banan och yoghurt naturell i matberedaren. Ett bra tillskott till frukosten. Trevlig andra advent önskar Birgitta & Sven!

fredag 4 december 2009

MONICAS HETA SKALDJURSSOPPA


När vi var på Västkusten i höstas och spelade golf med Monica och Lennart blev vi bjudna på ännu en höjdare bland hennes soppfavoriter: SKALDJURSSOPPA MED AIOLI OCH HEMBAKAT BRÖD. Receptet är för 4 pers. Igår när vi stöpte ljus hos Kerstin och Jan-Erik hade vi soppan, aiolin och brödet med som "skaffning". Den gick hem!

Ingredienser:

2 påsar Lindströms djupfrysta skaldjursmix (finns på ICA Maxis bl a)

2 burkar Krossade tomater

2 rivna solovitlökar

3 dl vitt vin

smör

2 tsk socker

Salt, peppar

Sambal oelek

Limejuice

Valfria örter (rosmarin, oregano, timjan e dyl)

Finhackad slätbladig persilja

0,5 dl grädde

0,5 dl crème fraiche

Fräs vitlök i smör, tillsätt vin, reducera till hälften, tillsätt tomater, örter, socker, kryddor, låt koka ihop och smaka av, red med grädde och crème fraiche. Sist i med skaldjursmix och persilja. Servera med en klick aioli och bröd.

Hemlagad Aioli:

Kör en kruka färsk Basilika i matberedare med 2 dl crème fraiche, 1 dl majonnäs, 1 pressad vitlöksklyfta, Sambal oelek och ngt salt.

Bröd med valnötter, solroskärnor och linfrön:

5 dl vatten och 1 dl mjölk värms till 37 gr

Lös 25 g jäst i vätskan, tillsätt 3 tsk salt o 3 msk honung.

Blanda ca 12 dl vetemjöl m fullkorn e dyl med 3/4 dl solroskärnor, 3/4 dl linfrön o 1 dl hackade valnötter. Kör allt i assistent till en ganska lös deg, låt jäsa i 1,5-2 tim under plastfolie i bunke. Vänd burken på mjölad bakskiva, strö på lite mjöl och pressa försiktigt ut degen med fingrarna till en platta 30x40cm på bakskivan. Skär ut 28 bitar och lägg på plåt. Ugn 225-250 gr i ca 13-15 min. Äts med fördel delade enbart med Bregott och kanske en skiva god ost på. Valnötstillägget är märkbart gott.

onsdag 2 december 2009

GOA GRISAR !!!


Att göra pepparkaksdeg och baka gubbar och gummor, hjärtan och grisar har inte varit min grej. Hemma på Råtorp var det ju alltid Mormor Elin som stod för det jobbet och hon hade en speciell känsla både för kryddningen av degen, konsistensen och utkavlingen. Det var ingen idé att utmana henne och ta ifrån henne det ansvarsområdet. Inte blev mina bra ens om jag köpte färdig pepparkaksdeg! Antingen blev de blåsiga, för tjocka eller tappade formen när jag skulle föra över dem från bakbordet till plåten. Nu för tiden räcker det för mig att köpa ett paket färdiggräddat pepparkakshus att montera och dekorera. Det är jag faktiskt bra på! För övrigt köper Sven pepparkakor året runt så konsumtionen är det inget fel på.

Men nu har jag hittat min nisch: jag skall göra Ernst Kirchsteigers friterade vildsvin till jul. Gjorde en provsats igår och resultatet framgår av bilden. Provsmakare och godkännare idag: Sven 83, Gustav 2 och Staffan 36.

Recept för 20-30 st:

150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1,5 dl socker 0,5 tsk salt ca 14 dl vetemjöl

1 liter vegetabilisk olja, t ex solrosolja

Till garnering: 2 dl socker 2 msk kanel

Smält smör i kastrull, häll i mjölken o värm till 37 gr

Smula jäst i bunke, blanda m socker o salt. Häll på degvätskan.

Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Låt jäsa ca 30 min.

Kavla ut tills degen är ca 1 cm tjock. Ta ut grisar med mått. Klipp jack i ben o öron.

Hetta upp olja i tjockbottnad kastrull. Testa m brödbit. Fritera ett par grisar i taget.

Ha ett lock i beredskap om oljan skulle bli för varm.

Låt grisarna rinna av på hushållspapper. Blanda socker o kanel i en skål.

Rulla runt grisarna i blandningen. Mumsfillibabba!

Receptet är ur Ernsts senaste bok "Jul med Ernst - mat blommor & fix"

PS Mina grisar trivs som synes i sin stia - nytt strö varje dag!

tisdag 1 december 2009

LAMMKOFTA !?!


Kofta smakar nästan alltid lamm men lamm smakar ALDRIG kofta! I alla fall är det senare enligt min uppfattning. Enligt uppslagsböckerna är Kofta el Koftes el Koftas en mellanasiatisk - speciellt indisk - köttbulleliknade maträtt gjord på lammfärs kryddad med ex vis kardemumma och ingefära. Gärna lite Sambal Oelek i smeten också! Frågar Du en svensk om han gillar lamm säger 50% ja och 50% nej med motiveringen att lamm/får smakar kofta! Var har svensken fått det ifrån? Är det nån som har något belägg? Yllekofta? Blöt?

Jag älskar lamm i alla former: vitlöksspäckad lammstek från Provence, grillade lammkotletter och fr o m idag den här INDISKA LAMMGRYTAN MED KARDEMUMMA. Svalka av med yoghurt och en fräsch grönsallad.

Arla.se har den bland sina recept så slipper jag undan!