fredag 11 december 2009

ZABAIONE


Zabaione är en vinkräm som smakar förträffligt. För att man ska komma så nära originalreceptet som möjligt bör man använda sig av Marsala-vin, ett italienskt starkvin. Marsala-druvorna växer på den glödheta marken kring den lilla sicilianska staden Marsala. Vinet har en viss likhet med portvin så det går ev att byta ut det.

Katarina av Medici tog med sig receptet när hon som 14-åring giftes bort med Henrik av Orléans som senare blev kung av Frankrike. Fransmännen blev förtjusta i vinkrämen och kallade den Sabayonne. Förresten var denna efterrätt "gamle kungens" favorit bland desserter! Han, dvs Gustaf VI Adolf, som bara drack Barley Water på alla fina middagar, gillade en rätt med starkvin som viktig ingrediens. Hur gick det ihop?

Blanda 5 äggulor, 2 msk socker, 1 dl Marsala-vin och 3 msk vatten i en rostfri kastrull. Sjud i vattenbad och vispa tills blandningen blir tjock och pösig.

Mormor Elin serverade krämen med bitar av färska bär och frukter och inte nog med detta! Sedan satte hon den eldfasta formen under salamandern (som hon hade i restaurangköket - här hemma blir det i stället överst i ugnen på grillvärme några minuter). Och så Flambé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar