söndag 20 december 2009

RIS À L´AMANDE


Idag är det 4:e Advent och fram på eftermiddagen känns det lagom att ta fram resterna efter gårdagens lillejulaftonsmiddag. Dags också att rekonstruera julbordsrätterna och dokumentera några recept - så fram med kameran, upp på en stol och på med Soft Blixt!

Inlagd sill lagd i Creme fraiche med franska örter. Varje sillbit på en ruta kavring. Garnityr några räkor och lite dill eller en klick stenbitsrom eller lyxiga löjrommen.

Matjefilébitar i uppkokt lag kryddad med krossade enbär, rosmarinkvistar och kryddpeppar.

Ostar och hembakt fillimpa.

Rödbetspaj à la Russe till Skinkan.

Hemkokt rullsylta.

Brysselkål, tomater, gurka och färska dadlar med chèvre.

Kokt potatis förstås!

Så till sist Dagens clou: Ris à l´amande som danske Lars förde med sig i boet som traditionell julmiddagsefterrätt! Vi köper ett par korvar färdigkokt risgrynsgröt, blandar försiktigt i en liten korv riven mandelmassa, vispar sedan upp grädde och rör ner i gröten. Klart! Till denna kalla goa gröt serveras som en extra finess körsbär i lag spetsade med rom. Mums fillibabba!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar