fredag 4 december 2009

MONICAS HETA SKALDJURSSOPPA


När vi var på Västkusten i höstas och spelade golf med Monica och Lennart blev vi bjudna på ännu en höjdare bland hennes soppfavoriter: SKALDJURSSOPPA MED AIOLI OCH HEMBAKAT BRÖD. Receptet är för 4 pers. Igår när vi stöpte ljus hos Kerstin och Jan-Erik hade vi soppan, aiolin och brödet med som "skaffning". Den gick hem!

Ingredienser:

2 påsar Lindströms djupfrysta skaldjursmix (finns på ICA Maxis bl a)

2 burkar Krossade tomater

2 rivna solovitlökar

3 dl vitt vin

smör

2 tsk socker

Salt, peppar

Sambal oelek

Limejuice

Valfria örter (rosmarin, oregano, timjan e dyl)

Finhackad slätbladig persilja

0,5 dl grädde

0,5 dl crème fraiche

Fräs vitlök i smör, tillsätt vin, reducera till hälften, tillsätt tomater, örter, socker, kryddor, låt koka ihop och smaka av, red med grädde och crème fraiche. Sist i med skaldjursmix och persilja. Servera med en klick aioli och bröd.

Hemlagad Aioli:

Kör en kruka färsk Basilika i matberedare med 2 dl crème fraiche, 1 dl majonnäs, 1 pressad vitlöksklyfta, Sambal oelek och ngt salt.

Bröd med valnötter, solroskärnor och linfrön:

5 dl vatten och 1 dl mjölk värms till 37 gr

Lös 25 g jäst i vätskan, tillsätt 3 tsk salt o 3 msk honung.

Blanda ca 12 dl vetemjöl m fullkorn e dyl med 3/4 dl solroskärnor, 3/4 dl linfrön o 1 dl hackade valnötter. Kör allt i assistent till en ganska lös deg, låt jäsa i 1,5-2 tim under plastfolie i bunke. Vänd burken på mjölad bakskiva, strö på lite mjöl och pressa försiktigt ut degen med fingrarna till en platta 30x40cm på bakskivan. Skär ut 28 bitar och lägg på plåt. Ugn 225-250 gr i ca 13-15 min. Äts med fördel delade enbart med Bregott och kanske en skiva god ost på. Valnötstillägget är märkbart gott.

1 kommentar:

  1. Gott! Men nu tror jag att det ar dags att vi fokuserar pa hemlagad majonnas! Blir traningslager pa Vindo i julhelgen!

    SvaraRadera