tisdag 15 december 2009

PÄRON AFTER EIGHT


PÄRON AFTER EIGHT - en annan klassiker! Vintage skulle man också kunna säga, när man sett alla vackra kläderpå TV som säljs idag på Bukowskis vintage-auktion. Men det blir väl aldrig aktuellt att sälja gammal mat på auktion, eller? Exklusiva gamla champagnepavor med obestämbart innehåll går ju under klubban för dyra slantar, så vem vet!
Egentligen var ju detta en ganska enkel rätt att laga och bjuda efter en god middag. Det gällde bara att ha en burk konserverade päron hemma och en ask After Eight!
Här kommer en lite mer arbetad variant för 4 pers som jag knyckt ur SvD:
4 päron (gärna Conference)
1 dl Apelsinblomshonung (helst)
1 apelsin, skalbitar och saft
Färsk mynta
8 bitar After Eight
Lagen:
8 dl vatten
3 dl socker
1 citron, skalbitar och saft
2 dl vitt vin
3 cm skivad ingefära
Sätt ugnen på 250 gr. Koka upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Skala och kärna ur päronen.
Lägg päronen i koklagen och låt sjuda tills de är lagom mjuka. Kan ta från en kvart till en timme. Därför hoppade jag över detta och la mina burkpäron i lagen en stund för att vinna tid.
Lägg päronen i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Häll på honung och apelsinsaft, lägg på mynta, after eight och apelsinskal. Stek päronen i ugn 2-4 min eller tills chokladen börjar smälta. Servera gärna med vispad grädde.

2 kommentarer:

  1. ja detta är verkligen en 70-tals klassiker som man inte ser längre! Typ som räkcocktail...

    SvaraRadera
  2. Jag har gjort en annan klassiker nyligen, rulltarta! Med pepparkakskryddor och apelsinfileer och vispgradde. Mums!

    SvaraRadera