onsdag 2 december 2009

GOA GRISAR !!!


Att göra pepparkaksdeg och baka gubbar och gummor, hjärtan och grisar har inte varit min grej. Hemma på Råtorp var det ju alltid Mormor Elin som stod för det jobbet och hon hade en speciell känsla både för kryddningen av degen, konsistensen och utkavlingen. Det var ingen idé att utmana henne och ta ifrån henne det ansvarsområdet. Inte blev mina bra ens om jag köpte färdig pepparkaksdeg! Antingen blev de blåsiga, för tjocka eller tappade formen när jag skulle föra över dem från bakbordet till plåten. Nu för tiden räcker det för mig att köpa ett paket färdiggräddat pepparkakshus att montera och dekorera. Det är jag faktiskt bra på! För övrigt köper Sven pepparkakor året runt så konsumtionen är det inget fel på.

Men nu har jag hittat min nisch: jag skall göra Ernst Kirchsteigers friterade vildsvin till jul. Gjorde en provsats igår och resultatet framgår av bilden. Provsmakare och godkännare idag: Sven 83, Gustav 2 och Staffan 36.

Recept för 20-30 st:

150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1,5 dl socker 0,5 tsk salt ca 14 dl vetemjöl

1 liter vegetabilisk olja, t ex solrosolja

Till garnering: 2 dl socker 2 msk kanel

Smält smör i kastrull, häll i mjölken o värm till 37 gr

Smula jäst i bunke, blanda m socker o salt. Häll på degvätskan.

Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Låt jäsa ca 30 min.

Kavla ut tills degen är ca 1 cm tjock. Ta ut grisar med mått. Klipp jack i ben o öron.

Hetta upp olja i tjockbottnad kastrull. Testa m brödbit. Fritera ett par grisar i taget.

Ha ett lock i beredskap om oljan skulle bli för varm.

Låt grisarna rinna av på hushållspapper. Blanda socker o kanel i en skål.

Rulla runt grisarna i blandningen. Mumsfillibabba!

Receptet är ur Ernsts senaste bok "Jul med Ernst - mat blommor & fix"

PS Mina grisar trivs som synes i sin stia - nytt strö varje dag!

2 kommentarer:

  1. Kommer du ihåg när jag i tidiga tonår gav mig på ett pepparkaksbak, men glömde ha i ägg... När den vilat färdigt och jag skulle börja kavla, så var hela degklumpen stenhård! Men mormor Elin räddade upp den, på något sätt jobbade hon in lite ägg i taget, och fick tillbaka smidigheten.
    Friterade pepparkakor låter spännande! Hoppas det finns några vildsvin kvar att få smaka på nästa gång vi ses!

    SvaraRadera
  2. Jag vill ocksa smaka! Jag har tankt mig pyssla lite varje helg fram till jul, och gora knack, ischoklad och lite annat. Ger mig dock inte pa pepparkakor annu! Minns att mormors pepparkaksdeg vilade inne i skafferiet i en rostfri bunke med en fuktig handduk ovanpa. Jag smog in dar och nop en lite smakbit, och ibland fick vi ett far med ograddade pepparkakor! Det var gott!

    SvaraRadera