Varje juldag på 70-talet packade vi in oss i bilen och for på släktkalas hos Sten-Åke och May i Lesjöfors. Antingen var det snöyra eller gnistrande vintersol över vackert värmländskt snölandskap - aldrig som nu disigt och regngrått! Kalasmaten bestod alltid av någon sorts soppa till förrätt, sedan stek med olika tillbehör som gelé, syltad gurka m m. Däremot visste vi alltid vilken efterrätt som komma skulle! Vi hörde det på ljudet från elvispen i köket. Länge och väl vispade faster May äggvitan till katrinplommonsufflén som vi alla älskade och längtade efter. Ingen kunde som hon få den så hög och gudomlig! Och dessutom till 15 personer! Och ingen tordes varken då eller senare be om receptet. Hoppas hon bjuder de andra änglarna på sufflé ibland!
Här är i alla fall mitt suffléförsök häromdagen: Vispa 2 äggvitor till hårt skum. Tillsätt 1,5 msk socker och vispa lite till. Blanda försiktigt i 100 g katrinplommon som mjukkokats i lite vatten ca 5 min och sedan skurits i riktigt små bitar. Ugn 175 gr. Fördela smeten i 6 smorda små formar med raka kanter (ca 5 cm i diameter). Grädda i 10 min. Servera genast.
Kanske nagot att prova i juldagarna?
SvaraRaderaJag gjorde en citronsufflé på en middag för ett tag sen. Jag jagade länge efter ett bra katrinplommonsufflé-recept, men hittade inget jag trodde på. Iallafall så läste jag mycket fram och tillbaka om konsten att nå den perfekta sufflén. Bl a ska man låta äggvitorna stå framme över natten innan man vispar dem, för att de ska avdunsta vatten. Man ska även vispa dem på ett speciellt sätt; först långsamt tills det börjar vitna, och på högsta hastigheten först på slutet. Man ska även smöra och sockra formarna för att underlätta resningen... Som sagt, en hel vetenskap som jag tror May inte följde, men åstadkom gudomligt resultat ändå!
SvaraRadera