torsdag 17 december 2009

FISKSOPPA MED CHAPATIBRÖD


Så var det torsdag igen och soppdax men inte längtade jag precis efter ärter med fläsk! Som tur var hittade jag ett recept i dagens NWT som innehöll ingredienser som fanns hemma. Yeeppey! Fisksoppan blev ganska kryddig, innehöll både gurkmeja, chilipeppar och spiskummin och det blev en indisk touch över det hela, eftersom jag också hade ett Chipatibröd som tillbehör. Enligt Wikipedia är Chapati ett ojäst, indiskt bröd, som man gräddar i het, torr stekpanna för att få det luftigt.

Eftersom jag julstökat och -städat hela dagen (Puh!) så blev soppan och brödet (och Sven!) ett kärkommet avbrott med en liten snaps därtill!

Vill ni ha receptet, så kommer det här för 4 port: 300 gr vit fiskfilé (jag tog Pangasius), 1 purjolök, smör, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chilipeppar, 1 tsk mald spiskummin, 2 hönsbuljongtärn, 5 dl vatten, 1,5 dl röda linser, 5 dl gräddmjölk, 0,5 tsk salt.

Skär fisken i bitar. Strimla purjolök och fräs den i smör i en kastrull. Rör i kryddor, buljongtärn, vatten och linser. Låt koka under lock ca 10 min, Tillsätt gräddmjölk och fisk. Låt koka ytterligare 3 min. Smaksätt med salt.

Ingredienser för Chapatibrödet: 2 dl grahammjöl, 3 dl vetemjöl, 0,5 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 2 dl yoghurt naturell.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt till en deg. Knåda den smidig. Dela i 10 delar och kavla ut till tunna, tefatsstora kakor på mjölad bänk. Grädda en och en i torr, het stekpanna ca 1 min på var sida. Lägg bröden efter hand under en fuktad handduk. Serveras nygräddade med smör.

1 kommentar:

  1. Först kom pizzeria-vågen, så kebaberiorna, sen fick vi en sushi i varje gathörn och så exploderade thai... jag är redo för nästa restaurangtrend nu, och hoppas det blir indiskt! Med många vegetariska rätter som kryddstartka linsgrytor tex.

    SvaraRadera