fredag 24 december 2010

GOD JUL

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR SVEN OCH JAG ALLA KÄRA OCH NÄRA, ALLA VÄNNER OCH BEKANTA!
Mat är inte bara för oss människor, När det är så här "svinkallt" så utfodrar vi våra flygande små vänner så gott vi kan - domherre, hackspett och nötväcka bl a - och även de fyrfota drar sig hitåt. Rådjuren äter äpplen från träden och i går hade vi besök av en älgko med kalv! De kalasade på enarna och tog god tid på sig. En märklig syn så nära inpå och spännande. Högvilt inpå knutarna!

fredag 17 december 2010

JULBORD HOS KARIN SOHL

Att äta julbord med familjen, med släkt eller vänner är en tradition som de flesta svenskar sätter stort värde på. Antingen kan man vänta till det egna julbordet hemma i familjen på julafton eller också proväter man sig igenom ett antal före julhelgen - om man nu har den förmånen i sitt jobb att bli bjuden av sina företagskontakter - eller så presentar man sig det som en liten bonus och paus i julstöket att pröva någon restaurang eller värdshus som fått bra rekommendationer.
I år blev det Karin Sohls Golfrestaurang i Kil. Arne och Birgitta delade upplevelsen med oss och vi startade med sillarna, OP och Hej Tomtegubbar, slå i glasen... Ruccolasillen var en höjdare, Janssons Frestelsen gudomlig, ris à la Maltan med körsbärssås mums, ja allt föll på läppen. Det blev 10 poäng på en skala av 1-10! Karin och hennes tjejer är superproffs både på mat och service! Kram och GOD JUL på er!

torsdag 9 december 2010

WIENERSCHNITZEL

Sven-dagen - den 2:a söndagen i advent i år - avslutades med en god middag. Vi började med en liten sillbit på kavring, kall potatis och hackat ägg med en liten OP-schnapps därtill!

Som varmrätt en klassisk 50-talare: Wienerschnitzel med citronskiva och ansjovis. Sardellerna och kaprisen lyste med sin frånvaro och det gick bra ändå. Tänk ibland kan man få sug efter något som man inte lagat till på länge...
Mitt första minne av wienerschnitzel är när jag som 15-åring åkte på en bussresa från Karlstad ner till södra Tyskland. Pappa Klas körde bussen tillsammans med en annan GDG-chaufför och min kusin Ethel och jag fyllde ut de två överblivna platserna. Oj, vad roligt vi hade! Unga SSU-are från södra Värmland hade chartrat bussen och vi bodde primitivt efter vägen. Ibland var det enklare hotell, ibland campingplatser och någon gång vandrarhem. Var vi kom, var den stående rätten WIENERSCHNITZEL - STORA SOM DASSLOCK - och med stekt potatis till.
Det andra minnet av denna dubbelpanerade kalvschnitzel är från den kurs i matlagning och sömnad som jag hoppade på efter studentexamen. HUSMODERSKURS hette det gubevars! Mitt examensprov i matlagning blev att tillaga FALSK wienerschnitzel som jag lärt mig av faster Lisa i Långban. I stället för rent och fint (och dyrt!) kalvkött var den gjord på blandfärs. Rätten gjorde succé hos Greta Granqvist (läraren på kursen) och de andra kurskompisarna. Sån succé att jag fick A i betyg!

Avslutar med en härlig vy ner mot Fryken denna vackra decemberdag med isblå himmel och rimfrost på träden. Kylan håller i sig. Temperaturen pendlar mellan 15 och 20 gr C.

söndag 5 december 2010

KAFFE PÅ SÄNGEN

Idag den 5 december är det Sven-dagen och en kaffebricka på sängen var han väl värd, min älskling och närmaste mottagare av alla matkreationer. Konstigt att han inte lägger mer på hullet!
Skicka gärna ett mejl, ett SMS eller en telefonsignal. Han sitter beredd att ta emot alla namnsdagshyllningar!

tisdag 30 november 2010

PITEPALT

Inspirerad av matprogrammet "Halv åtta hos mig" på TV4 häromveckan gjorde jag Pitepalt! Palt och kroppkakor är nästan detsamma om man får tro matböckerna. Skillnaden är bara att Pitepalten görs bara på rå potatis, salt, vetemjöl och kornmjöl och kroppkakorna (de öländska!) görs på både rå och kokt potatis, salt och vetemjöl. De småländska kroppkakorna gör man bara på kokt potatis däremot. Gemensamt för dem alla tre är fyllningen (tärnat sidfläsk) och tillbehören (smält smör eller flott (!) efter stekningen av sidfläsket) och lingonsylt.
Jag rev 10 lagom stora potatisar i matberedaren, kramade ur vätskan och blandade det rivna med mjöl (6 dl)och saltade (2 msk). Gjorde små tennisbollar, plattade ut dem och fyllde i 1 msk av det avsvalnade sidfläsket (eller vegetariskt: svamp- och lökfyllning), nöp ihop till bollar igen och la försiktigt ned allihop (ca 12 st blev det) i en stor kastrull med kokande saltat vatten. Rörde försiktigt om så att de inte fastnade i botten och lät dem ligga i det sjudande vattnet i 1 tim ca.
Vi hade smält smör och lingonsylt till och det förhöjde anrättningen betydligt. Lite för stabbigt för vår smak, gillar bättre de småländska med bara kokt potatis... Några norrlänningar i bowlinggruppen uttryckte sig helt annorlunda: oj, oj, jättegott, det vattnas i munnen bara vi tänker på´t...

fredag 19 november 2010

KAKTUS OCH KAKTUS

Min novemberkaktus är så vacker. Den är ett arv från Ulla som liksom jag hade den i sitt kök mot väster men aldrig såg jag den blomma där, tyvärr. Men nu har de vackra dubbla blommorna slagit ut i drivor med sin intensivt röda färg och det är som en hälsning från Ulla - ett av de minnen som lever efter henne.
Igår var vi på förmiddagskaffe hos Stina och Ingmar. Mysigt att komma hem till goda vänner och mötas av härlig kaffedoft och brasa i spisen.
Tillfället var också valt för att Stinas kaktus stod i sitt vackraste flor. Ni måste se den, sa Stina och vi var inte nödbedda! Se här nedan på mästerverket. Flera hundratals blommor vällde ut och dignade över bordet. Den kaktusen (eller heter det inte kaktéen?) är en dam i sin bästa ålder och min får nog växa till sig lite för att kunna konkurrera med Stinas om några år när de möts på Chelsea Flower Show!



NÄSTAN LIKA GOD SOM KARINS...

I somras åt Sven och jag en lasagne på Karins restaurang på Kils Golfklubb som inte var av denna världen. Det var mat för gudar och det fick hon också veta. Vi håller tummarna för att Karin och hennes gäng stannar länge hos oss i klubben. Vi har verkligen en krögare som vet hur en restaurang ska drivas för att gästerna ska strömma till och även komma åter och också tala om för andra om matupplevelserna. Det där med ringarna på vattnet....
Att göra Lasagne för två när receptet är för fyra är bra för då finns det mat även till nästa dags middag, om man har annat för sig än att stå vid spisen.
Ingredienserna är i stort sett tre: köttfärsröra med krossade tomater och kryddor, lasagneplattor och vit bechamelsås med ost i.

Varva lasagneplattorna i en smörad ugnsform med köttfärsröra och bechamelsås. Toppa sedan formen med skivad tomat och riven stark ost (gärna parmesan).

In i ugnen i 225 gr under ca 25 min och Voilà där har Du en vardagsrätt som direkt ger pluspoäng hos älsklingen (yngre eller äldre - alla gillar Lasagne, men den ska ha sting, så krydda på bra!).

Tack, Karin på Kils Golfrestaurang, för Din goda mat och Din härliga uppenbarelse. Du är en sann entreprenör som lyckats med Ditt koncept att få nöjda gäster att komma åter och åter och åter....



VARDAGSMAT BLIR LYXMAT

Efter excesserna under Stockholmshelgen och efter måndagens bowling var vi hungriga som två värmländska vargar och då gäller det att hitta något snabblagat men gott i frysen. Jo, minsann, där fanns djupfryst torskrygg i portionsförpackning om tre stycken (pröva den, kan rekommenderas nu när torskbeståndet i Nordsjön för tillf'ället är stabilare!). En storförpackning grön sparris var också ett fynd att plocka ur och förvälla snabbt och sedan grilla lika snabbt i pannan! Torsken föll fint isär i sina skivor vid kontakten med det heta smöret i stekpannan och till detta pressad potatis, citron och en klick turkisk yoghurt med örtkryddor.
Hur bowlingen gick? Jo tack, sisådär, ibland upp och ibland ner. Jag tycker jag känner igen uttrycket från golfen....

VÄRMLÄNDSKA TRATTISAR PÅ HÖTORGET

En weekend i Stockholm utan att få gå i Hötorgshallen eller Östermalmshallen och uppleva alla dofter och synintryck är ingen komplett weekend!
Vårt första stopp var Hötorget med alla frukt- och bärförsäljare som försökte få oss att stanna och köpa just deras godsaker. Så mycket trattkantareller har jag sällan skådat (men kanske kom de alla från Näsudden!). Vi fick i alla fall höra att de var plockade i Värmland och att priset just när vi kom fram skulle halveras. Hahaha! Tro´t den som vill! Klockan var ju eftermiddag och försäljarna ville packa ihop och gå hem. Vi hjälpte dem att bli av med åtminstone 1 kg! Hem till Kungsholmen för att laga mat!

Peter är en utmärkt kock, och genom sina resor i olika länder med fiskespöt har han fått influenser från alla håll. Han älskar naturligtvis fisk i alla former men även kött och speciellt då biffarna från Argentina. Den här kvällen bjöd han till förrätt en piggvar garnerad med pilgrimsmusslor, mango, sallad och en lätt smörsås. Mums, sa vi!

Till huvudrätt grillade Peter en skiva utbankad oxfilé med garnityr av sötpotatis, sallad och de omtalade trattisarna stekta i smör naturligtvis. Ett gott rött vin från Napa Valley i Californien satt bra till den rätten.

I Hötorgshallen finns flera utmärkta osthandlare och där botaniserade vi vilt för att ha på ostbrickan till efterrätt. Ett par burkar fikon- och havtornmarmelad passade också bra till osten.
Den natten drömde vi gott. Man gör det efter att ha ätit ost, säger Görel Maria Näslund (läs hennes blogg/googla på hennes namn).


torsdag 18 november 2010

STOCKHOLM I MITT HJÄRTA...

Delar av Terracotta-armén i Xian i Kina är på besök i Stockholm. Se den på Östasiatiska Muséets bergrum på Skeppsholmen! Höjden av hybris att en kejsare ville bli så odödlig att han lät 700.000 slavar bygga upp en hel armé som skulle följa honom i hans grav.

Efter 10 år i Stockholm på 60-talet känner jag mig mer hemma där när jag är på weekendbesök än vad jag gör i Göteborg, de få gånger jag besöker den staden. Visserligen bodde jag i Götet ett år i min ungdom, men den dagliga traden mellan Kronhusgatan (där ligger Nordstans shoppingcenter numera) och Sahlgrenska sjukhuset med tricken (spårvagnen) blev ganska enahanda och Avenyn kom aldrig att bli min favoritgata. Däremot köpte jag ofta färdiga danska smörrebröd i Arkaden - undrar om den butiken finns kvar?

Nu åter till Stockholm - staden i mitt hjärta - där utbildade jag mig, där satte Bertil och jag vårt första bo, där föddes våra två flickor på Sabb (Sabbatsbergs sjukhus) och det är staden som jag gärna återvänder till men lika gärna åker hem ifrån, när jag är mätt på myllret av människor och kulturliv!

I helgen firade vi Fars Dag i Stockholm med Svens barn - Maria och Peter - och som vanligt var det utsökt mat och goda viner som gjorde veckoslutet till en verklig höjdare! Mer om maten i ett senare inlägg!

På Grappe på Grevgatan 3 (googla och läs själva) blev jag stående framför tavlan härovan. Fantastisk i all sin prakt - burlesk och absurd och full av överraskningar! Konstnären heter Linn Fernström, född på 70-talet, och 2000-talets nya stjärnskott bland de unga konstnärerna. 2007 såldes en tavla (De tre kvinnorna) av henne på auktion på Bukowskis för över 900.000 kr. Den här ovan hade Carl-Jan Granqvist köpt in till Grappe. Undrar vad han fick betala för den?






tisdag 2 november 2010

RYSK RÖDBETSSOPPA PÅ HÖSTKANTEN

Välkomna på söndagslunch vid Gapern! Vi bjuder på Borsjtj, sa vi till Charlotte (en av mina godingar) och till golf- och bowlingvännerna Arne och Birgitta och ingen av dem var nödbedd. Söndagen visade sig från sin bästa sida med sol och ljumma vindar och vi tog årets första glögg utomhus vid brasan. Tilltugget till glöggen var tortillarullar med inkråm av rökt lax, färskost, wasabi och koriander. Ganska mycket sting om jag får säga det själv! Som motvikt läskande sharonfruktsklyftor lindade med lufttorkad skinka.

Vi drog oss så småningom in i stugan. I köksspisen knastrade björkveden så där inbjudande gammaldags och på matbordet tronade största långkastrullen fylld med borsjtj som soppan heter på ryska. Det sägs att det finns lika många sätt att laga borsjtj som det finns kockar och det kan jag hålla med om. Inte heller jag följer receptet "slaviskt" utan tar vad jag har, men basingredienserna är rödbetor, vitkål, morot och lök. Kött och/eller korv kan ingå för att göra soppan mera mättande. Jag bjöd grovt bröd, ost och inlagd gurka till samt en klick kall Smetana, dvs ryska motsvarigheten till creme fraiche. Soppan vinner i smak om man lagar en stor sats. Den kan mycket väl lagas en dag i förväg.

Recept ur Rutiga Kokboken från ICA för 4 pers:
500 g oxbringa, högrev eller märgpipa
1,5 liter vatten
1 msk salt
1 litet lagerblad
2-3 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
1 halv purjolök
3-4 persiljestjälkar
250 g rödbetor (3-4 st)
50 g rotselleri i bit
1 st potatis
1 st gul lök
150 g vitkålsklyfta
1 msk margarin/smör/olja
1 burk krossade tomater
1,5 msk rödvinsvinäger
salt, svartpeppar
150 g prinskorv
persilja
2 dl Smetana el creme fraiche
Skölj och lägg köttet i en rymlig gryta med kokande, saltat vatten. Koka under lock 10-15 min. Skumma. Lägg i lagerblad, pepparkorn, vitlöksklyfta, purjo i bitar och persiljestjälkar. Sjud under lock ca 2 tim. Sila den mustiga buljongen. Skär köttet i mindre bitar.
Skölj och skala rödbetor, rotselleri, potatis och lök. Skölj även vitkålen, Strimla eller riv alltsammans. (Spar 1 dl av rödbetsstrimlorna och lägg i dem senare.) Fräs det finstrimlade i matfett i en serveringsgryta. Häll på buljongen. Koka till alltsammans är mjukt eller ca 15 min. Tillsätt krossade tomater, vinäger och kryddor. Lägg i köttet, halverade prinskorvar och resten av rödbetorna. Efter sjudning 5-10 min är soppan klar. Strö över finklippt persilja.
Till soppan serverade vi alternativt öl eller vitt vin (Les fumées blanches från Lurton). Efter middagen bjöd Sven på äkta rysk kosackdans och Arne ackompanjerade på balalajka! Det blev en söndag att minnas....



KLOCKAN SJU HOS OSS!

Fredagskväll är bra veckokväll att bjuda hem goda vänner på middag och inspirerade av TV4 programmet "Halv åtta hos mig" var det nu dags för Sven och mig att inbjuda till vår variant. Lillemor, Gullan, Stina och Ingmar blev våra gäster och vi hade en mycket trevlig kväll.

Till förrätt bjöd vi på höstens svampsoppa - favoriten med trattkantareller och spetsad med sherry, blåmögelost och creme fraiche. Drycken till soppa ska helst vara torr sherry och "mitt" system förordade en Amontillado Superior. Annars går det lika bra med vitt vin.

Precis som i "Halv åtta hos mig" gjorde gästerna en husesyn under tiden som jag la sista handen vid huvudrätten. Fast i programmet drar de sig inte för att inspektera klädgarderoberna! Tack och lov var inte våra gäster så framfusiga!
Serranoinbakad torskrygg med vinmos serverades till huvudrätt. Per från Malmö inspirerade mig i TV-programmet fast han använde sig av marulk. Hans recept finns på http://www.recept.nu/ där han också beskriver hur han gör vinmoset. Mellan serranoskinkan och torskryggen ligger en örtpasta som består av soltorkade tomater i olja, färsk basilika, havssalt, svartpeppar och en msk balsamvinäger. Strössla med ruccola före servering. Rött eller vitt vin därtill blev en smaksak för var och en.
Äpple i efterrätten är en given favorit i hösttider. Ett skalat och halverat äpple läggs på en utkavlad smördegsplatta. En röra bestående av 250 g riven mandelmassa, 2 msk muscovadosocker, 1 tsk vaniljsocker, 2 tsk kanel och saft och rivet skal från en halv citron samt 50 g hackad mandel/hasselnötter fördelas på 6 äppelbottnar och sedan viks paketen ihop. Placeras på bakplåtsklädd plåt och gräddas i ugn 175 gr i ca 30 min. Till detta serveras några kulor god vaniljglass. Och så blev det ett sött efterrättsvin! Vi njöt av ett Ice Wine Inniskillin från Canada - en present från dotter till mor vid ett tidigare tillfälle. Tack, Helene, för den smakupplevelsen!
Gissa vad vi pratade om när vi "inte lät maten tysta munnen", som vi fick lära oss förr i världen? Naturligtvis var den gångna GOLFsäsongen samtalsämnet nr 1! Och det var ju inte så underligt, eftersom alla är mer eller mindre inbitna golfare.



RÅDJURSSADEL I FRAMTIDEN?

Ogenerat äter rågeten upp sig inför vintern på fallfrukten från äppelträden. Det gäller att ta för sig och det blir över också till koltrasten och skatorna!

En liten sväng runt huset och bort till grönsakslådan blir det för att se om det finns något mer matnyttigt.

Tack för titten, säger vi, när den ensamma rågeten med den karaktäristiska vita bakdelen trippar vidare mot nya matplatser.


torsdag 21 oktober 2010

PRINSEN FYLLER TRE ÅR

I dag var det barnbarnet Gustavs tredje födelsedag. Kalaset för mormor, morfar, gammelmormor, mig/farmor och Sven började kl 17 och födelsedagsbarnet bjöd oss på både smörgåstårta som på hallontårta. Vi sjöng Ja må han leva, ja må han leva i många lyckliga år och sedan Hurra, hurra, hurra, hurra för vår lille prins.
Alla kom naturligtvis med paket. Det var nästan som på julafton, men det intressantaste paketet var nog presenten från mormor och morfar: en jordglob som lyste som en lampa! Vi väcker kanske en blivande globetrotter eller upptäcktsresande? Tidigare i veckan kom faster Helene från London med en sparkcykel och den behärskade han redan.
Farmor och Sven hade hittat Pippi Långstrumps egen apa - Herr Nilsson - och han behövde inte ha några byxor på sig, tyckte Gustav. Apor har ju inga kläder, eller hur?
Det är roligt men utmattande att ha födelsedagskalas när man är liten och bara tre... Vi älskar Dig, Gustav, och gläds åt varje framsteg Du gör på livets slingrande stig!

SOPPA PÅ RYSKT VIS I RUSKATIDER

Snart är det vinter och skidan den slinter.... Men innan dess fick vi ännu en vacker hösthelg med uteätande invid stugväggen vid Gapern.

Jag gjorde som den ryska babuschkan - en mustig soppgrund och varje dag ett nytt tillägg tills den är slut - och började med rotsaker (potatis, palsternacka, lök och rotselleri). Buljongen kryddades med tomatkross och -pure, sambal oelek och lite chili. För att göra soppan matigare blandade jag i stekt köttfärs och på slutet massor av hackad bladpersilja från "lannet". Sedan var det bara att njuta den rykande het med en klick vitlökscremefraiche på toppen! Tilltugg blev fullkornsbröd toppade med tomatskiva och avokadoröra i stället för smör.

Nästa dag blev tillägget några grillade kycklingben men längre räckte inte vår gryta. Babuschkan körde nog med sin gryta en hel vecka, har jag förstått!

Naturen är vacker så här års och speciellt lönnlöven - fast i år är alla blad gula. Jag hittade inga röda. Äppelskörden blev knaper i år så i vinter är det köpeäpplen som gäller och helst ska de vara svenska förstås!

torsdag 7 oktober 2010

ÅRETS SISTA SKÖRD??

Det enkla och okomplicerade är bäst! Egenhändigt plockade kantareller en vacker höstdag i en härlig skog ger lön för mödan. Stekta i smör och serverade på en skiva bröd med lite tomat, ruccola och mozzarella därtill. Mer behövs inte för en livsnjutare!


Men vägen från skogen till tallriken är inte gen. Roligt att plocka är inte alltid lika med roligt att rensa! Varje svamp skall skärskådas (ingen katt bland hermelinerna!) och varje svamp skall putsas och delas. Det tar sin lilla tid men med ett glas rödvin vid sidan av och trevligt sällskap mittemot och ljudet från vindens rassel bland de dalande lönnlöven går allt som en dans!


Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det finns ingen roligare svamp att plocka än trattkantarell! Ser man en, ser man hundra och nu verkligen kryllade det av dem i "våran skog". Om man samtidigt stöter på en riktig "guling", är det ju bara bonus!

Vårt årsbehov slogs med råge i helgen som gick och det var faktiskt en pina att GÅ hem med EN FULL papperskasse - jättetung och bristningsfärdig i botten! Och samtidigt se överflödet runt fötterna som fick lämnas kvar. Suck!

Efter helgen börjar älgjakten och så här års längtar jag alltid efter mor Elins lättstekta älgfiléer. Det var en dröm att komma ner i hennes kök och provsmaka en skiva, innan hon förpassade allt till frysen, som verkligen gjorde arbetet lättare för henne. Jag minns hur hon innan frysen kom in i vårt hus saltade ner älgkött, konserverade färdigstekt älgkött, gjorde älgkorv mm mm. Allt för vårt årliga behov av kött - jag brukar säga att jag är uppfödd på älgkött - något nötkött behövde vi inte köpa. Tyvärr kom jag aldrig på tanken att någonsin följa med pappa Klas ut i skogen på jakt (det gjorde inte flickor på den tiden), men flera av mina yngre kvinnliga kusiner har både fått vara drev"karlar" och tagit jägarexamen!

Nej, nu åter till mina trattisar. De har blivit så små, så små efter torkningen på myggnätfönstret och doften är helt otroligt intressant. Tänk att dessa små förkrympta stackare kan få liv igen genom lite vatten och sedan kunna avnjutas i någon spännande rätt.

Idag är det verkligen Brittsommar och jag har namnsdag! Grattis alla andra Birgittor!

fredag 1 oktober 2010

CARPE DIEM


Den ena dagen upplever jag ett älskat barnbarns dop och upptagning i den kristna församlingen och gläds och njuter av varje sekund när jag sitter där i kyrkan.

Den andra dagen följer jag en kär vän och Rebeckasyster till den sista vilan i en begravningsgudstjänst med vacker musik och ritual. Ullas kista var omhöljd av det blåskimrande tyg som är Odd Fellowsbrödernas och -systrarnas eget bårtäcke. Emblemet - de tre länkarna - är broderat av systrar liksom den långsmala duken översållad med skogstjärnor - Värmlands landskapsblomma.

En liten släkting till Ulla deltog tillsammans med mor och far i kyrkan och det kändes rätt och symboliskt - den unga tar plats efter den gamla - släkten lever vidare. Vi gläds åt det nya livet, åt den sprittande livslusten och omedvetenheten om alla måsten och plikter som ligger framåt i tiden.

Att vara oförmögen att klara sitt dagliga liv utan hjälp på äldre dar kommer naturligtvis att kännas besvärligt för var och en av oss när den dagen kommer och kändes inte minst besvärligt för Ulla. Hon var van att ha sina egna ritualer och att leva ett aktivt och innehållsrikt liv till den dag då benen inte bar henne längre och hon tvingades bli beroende av rullstol och hjälp med det mesta. Men att ta en liten siesta på sängen efter lunchen var det aldrig tal om. Sånt onödigt låg inte för Ulla!

Sjukhusbesöken under det här sista året blev tätare och tätare och tillvaron allt jobbigare. Mycket av den tidigare geisten hade försvunnit. Det kändes som Ulla hade tappat taget och beredde sig på att lämna jordelivet. "Jag vill dit upp", sa hon till personalen på avdelningen en dag och pekade mot himlen. En lunginflammation blev för svår för henne att klara av och så avled hon stilla och lugnt en natt när sommaren gick mot höst.

Vi - släkten och vännerna - fick följa Ulla till hennes sista fest - i kyrkan en stilfull begravningsakt och i sockenstugan en minnesstund som på samma gång blev ett glatt som berörande farväl. Nu lever Ullas minne! Och jag är tacksam att ha fått lära känna henne.


Som svalors snabba flykt

i rymden blå

Som havets våg förrinner

uti sanden

Så hastigt våra år

och dagar gå

Så fort vi färdas

mot den andra stranden.


Så är livet i ett nötskal!

fredag 24 september 2010

VERA ANNA ELIN



Se blicken och tilliten mellan de två som var huvudpersoner denna höstdag 2010!

Lilla Vera 4 månader gammal döptes lördagen den 18 september i Karlstads Domkyrka av prästen Maria Olofsdotter Leroy. Mor och far bar fram henne till dopet och Helene blev hennes gudmor.

Vera fick tre namn: Vera Anna Elin. Vera efter morfars mor, Anna efter mamma och Elin påminde om fars mormor. Rosenkransen på hennes huvud var ett förtjusande nytt inslag tillsammans med sidenbandet runt midjan. Klänningen från början av 1900-talet har gått i arv på farmorsmors sida och är broderad med namn och årtal på alla dem som döpts i den.









fredag 10 september 2010

GOTTEGRISENS NYA FAVORIT

Det här mästerverket till tårta blev vi bjudna på när vi hälsade på Gustavs gammelmormor Astrid i hennes stuga i Lysvik. För det första var den vacker att se på med sommarens alla bär: blåbär, svarta och röda vinbär blandade med kiwifrukter. För det andra dolde sig en härlig kräm under bären: philadelphiaost blandad med grädde/creme fraiche och florsocker. Längst ned en botten av smulade Digestive-kex blandade med smör. Gissa om vi tog om!

NYTTIGT I FÖRKYLNINGSTIDER

Beprövat medel i förkylningstider är ju vitlök i alla former. Här kommer en variant, där man kan gömma vitlöken på ett elegant sätt! Gör Din egen pesto...

Receptet har jag fått från bloggen Minmammasmat, där jag ofta är inne och "knycker" recept när den egna fantasin tryter.

Man behöver alltså inte handla in dyr basilika och dyra pinjenötter för att göra en god hemlagad pesto! Använd lika gärna storbladig persilja och mandel - det går lika bra! I affären kan Du nu köpa stora knippen bladpersilja till ganska billigt pris, om Du inte har odlat själv. Jättelätt växt som står emot alla angrepp i grönsakslandet.

Ingredienser:
1 stor knippe bladpersilja
2-3 msk torkad basilika
2-3 vitlöksklyftor
3 msk mald mandel
1-1,5 dl olivolja
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
ev späd med lite vatten

Mortla eller kör ihop ingredienserna i en mixer. Spara parmesanosten och blanda i den på slutet. Servera röran på de nya goda krispiga Delicate-bröden från Wasa och en liten skiva parmesan därtill. Blir det något kvar efter "förkylningskuren", kan Du förvara det i kylen. Men jag försäkrar: den är användbar både till kött och fisk!

TRATTISAR PÅ GÅNG!

Nu är skogen full av trattisar.... Ut och plocka och gör goda höstsoppor på dessa fantastiska svampar som (tycker jag!) inte liknar några andra. Ser man plötsligt en, så är de där runt omkring. Hjälp, står jag på era fötter? Ja, aj, aj, aj! Foten är riktigt gul och hatten har en fördjupning, inga maskangrepp och gula skivor ner mot foten. Vårt "hemliga" ställe har underbar mossa och stora höga granar - det är tyst och fridfullt och långt från trafik och bebyggelse men ändå nära!!!
Lycka till med Ditt svamplockande! Receptet på Monicas trattkantarellsoppa hittar Du tidigare i denna blogg.

måndag 30 augusti 2010

ULLA 1928-2010

Jag lärde känna Ulla, när jag under mina singelår på 80-90-talen bodde i Karlstads innerstad. Hon hade en stor vacker funkisvåning med vackra, gamla, ärvda möbler och jag bodde i samma hus en trappa ner. Hon bjöd den nyinflyttade på kaffe och efter den dagen blev vi vänner. Hon tog mig med till Rebeckalogen och blev min fadder där. Vi åt många goda middagar tillsammans med andra bekanta och vi spelade kort och gjorde utflykter i hennes lilla Folka - bl a till hennes lilla stuga vid Järpetan.
Ulla hade stor släkt men hon bildade ingen egen familj - stor glädje hade hon ändå i broder Torstens två döttrar.
Fram till sin pensionering arbetade hon i den firma som hennes farfar och far hade etablerat. Det handlades med tyger och garn både en gros och för oss vanliga kunder. Själv minns jag faktiskt Ulla från min skoltid, när vi skulle skaffa eget material till slöjdtimmarna och jag besökte hennes affär. Hon kunde vara barsk och visste precis vad jag borde ha! Vad hon inte kunde om broderi och annat var inte värt att veta. Så länge hon orkade, broderade hon de vackraste motiv på dukar.
Ulla hade ett varmt och gott hjärta, hon var mycket social och älskade att gå på fest och att själv få ha fest, hon hade humor och kunde komma med snabba underfundiga kommentarer! Hon läste mycket och otaliga är de korsord som vi hjälpte varandra med! Hon var mycket sportintresserad, såg allt om friidrott och tennis på TV. Ett annat stort intresse var att spela bridge - både hemmavid och i tävlingssammanhang. Hon lärde mig ett parspel som hon kallade Värmlänningen och det spelade vi så ofta vi kunde även sedan sjukdomen gjort att hon de senaste åren fått använda rullstol och att hon hade svårt att greppa korten.
Vi kallade henne vår Grand Lady, när hon i sin minkstola seglade in på Rebeckornas julfester och kände att där hörde hon hemma bland systrar som månade om varandra och upplevde känslosamma stunder tillsammans.
Ulla fick ett långt och innehållsrikt liv med hängivet arbete i affären, med resor och hobbies på fritiden och engagemang i föreningslivet.
Jag kommer att minnas Ulla med glädje och sörjer en god vän.

onsdag 25 augusti 2010

LUSSEBULLAR I AUGUSTI

Om barn eller barnbarn ber en om något, ställer man ju upp i alla lägen, eller hur? Åtminstone gör Sven och jag det och vi är troligen inte ensamma! Men det här tar priset, tänkte jag när jag stod där mitt i augusti och knådade degen till Lussebullar!!! Jag måste ha inspiration, när jag skall sätta en vetebrödsdeg och jag litar inte riktigt på assistenten (inte Sven, alltså, utan den elektriska som ska knåda åt mig!). Jag gör som mamma, gör plats på bakbordet och ältar för egen armkraft och det känns både skönt och urmoderligt.
Vem hade då kommit med detta för årstiden underliga önskemål? Jo, bonusbarnbarnet Gustave från Paris och hemkommen till morfar vid Gapern för att njuta den svenska sommaren och få inspiration till egna pianokompositioner. Snälla Birgitta, sa han, jag älskar dina lussebullar, kan Du inte göra några idag eller i morgon eller innan jag reser tillbaka? Att se hans min när jag några dagar senare kom med 40 bullar portionerade i plastpåsar var festligt!

Guskelov, åt han inte upp alla bullarna, innan han for till Paris igen - några stycken skulle sparas till flickvännen Caroline, som också fått smak på den här svenska varianten av julbröd. Häromdagen kom ett mejl från Gustave att Caroline ville ha receptet så nu får jag konkurrens men det får jag väl tåla! Här kommer receptet:

LUSSEBULLAR ca 50 st
1 pkt jäst (ca 50 g)
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
1 påse saffran à 1 g
1,5 dl vit baksirap
0,5 tsk salt
ca 1 kg (1,7 l vetemjöl)
Garnering: russin
Pensling: ägg

Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 gr C (fingervarmt). Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till kusar/bullar eller egna förslag. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 gr C. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

onsdag 11 augusti 2010

KÄRT BARN HAR MÅNGA NAMN

Squash, zucchini, courgette eller helt enkelt lång grön pumpa - kärt barn har många namn! Här hos oss trivs den bäst i komposthögen, där den växer och frodas och ger ifrån sig lagom stora frukter varje dag, nu när det är högsäsong! De gula blommorna är stora och vackra och kan friteras - ett läckert annorlunda mattips! Googla på friterad eller gratinerad squashblomma så finns det många recept.


Dagens middagstips är squashplättar som jag serverade med IKEA:s lingonsylt och lite annat grönt. Receptet på plättarna hittade jag på www.minmammasmat.se. Där är jag ofta och "knycker" - kan rekommenderas!

Plättarna innehåller kokt potatis, riven, väl avrunnen squash, ägg, hackad bladpersilja, smulad fetaost, kryddor och hackad bladpersilja. Precis som mormors potatisbullar fast lite EXTRA EXTRA av allt!
Squash kan användas på många olika sätt - en underbar kaka med squash som huvudingrediens har jag fått från Stina och receptet kommer så småningom här på bloggen.
Inlagd squash i bitar presenterar sig vackert på buffébordet i ett högt glasrör. Tipset kommer från Inger.
Varianter på squash är många som sagt men enklast och urgott är att bara slanta dem i 1,5 cm-bitar, salta ur dem och grilla i pannan tills de blir mjuka och vackert rutmönstrade strödda med hackade färska kryddor!

tisdag 3 augusti 2010

FÖDELSEDAGSTÅRTA

Dags att dekorera farmors födelsedagstårta! I år fick jag hjälp av Gustav och handlaget är det inget fel på. Han blir nog konditor, den pojken, när han blir stor! Hans pappa var också duktig i köket, när han var i Gustavs ålder, hjälpte mormor Elin att lägga ut bakformar i jämna rader på plåtarna, när det skulle bakas bullar. För att inte tala om att knyta ändarna på Värmlandskorven, som skulle göras till jul.

Åter till födelsedagstårtan! Receptet på jordgubbstårtan kommer från Lisbeth L och här kommer ingredienserna:
75 g smör
1 kkp socker
1 kkp mjöl
1,5 tsk bakpulver
4 äggulor
5 msk mjölk
4 äggvitor
1,5 kkp socker
3 dl vispgrädde
1 l jordgubbar
Vispa smör och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ner äggulorna , en i sänder, i smeten och tillsätt mjölblandningen. Tillsätt mjölken. Bred ut i en mindre rektangulär ugnsform med bakplåtspapper i botten. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt 1,5 kkp socker. Bred smeten ovanpå den första smeten och grädda i ugn ca 30-40 min i 175 gr. Låt svalna och dekorera sedan med vispad grädde och jordgubbar. Mums filibabba!

Eftersom jag har födelsedag mitt i fruntimmersveckan har det allt som oftast varit jordgubbar på tårtan. Faster Lisa i Finngårdarna la grunden till den traditionen, hon gjorde sockerkaksbotten i kökets vedspis, hon vispade den avskummade grädden från de egna kornas mjölk och hon gick ut i sitt eget trädgårdsland och plockade jordgubbarna. Den omtanken och fina presenten glömmer jag aldrig! När faster Lisa inte längre hade orken, tog mormor Elin över borta i sitt sommarstugekök och kom stolt gående på skogsstigen med sitt mästerverk till sin enda dotters födelsedag! Aldrig glömmer jag heller den gången när vi hörde ett tjut bortifrån stigen och såg mormor snubbla över en trädrot och där låg den tjusiga tårtan upp och ner bland myror, barr och sten! Mormor grät över den "spillda mjölken", medan vi tjutande av både skratt och tårar räddade vad som räddas kunde!

Ingen av de här två damerna finns ju längre i livet, så nu får jag göra min födelsedagstårta själv men jag har ju fått en hjälpreda som heter Gustav, 2,5 år. Vilket bra team, vi är!

fredag 30 juli 2010

BAKLUCKEPICKNICK

På sommaren finns det många fröjder och sköna upplevelser - en av dem kan man planera redan på julafton genom att ge bort i julklapp! Jag försöker samla så många som möjligt i "klanen" en helg under sommaren, då vi besöker Berättarladan i Rottneros och upplever Västanå Teaters årliga uppsättning. I år ger de Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Den 24 juli - alltså förra helgen - satt vi där igen, som vanligt uppradade på samma bänkrad (rad 9), förväntansfulla och glada att vara tillsammans! Tänk, vad viktigt det är med traditioner ändå!

En av traditionerna är att i föreställningens paus på en halvtimme ha picknick på vin och goa grejer från bilens baklucka. Jag törs inte tänka ordet "regn".... men det gick bra i år också! Vi sköljde ner godsakerna med en BIB Fumées Blanches Sauvignon Blanc från Lurton. Friskt och smakfullt - tack för den födelsedagspresenten, Britten! Förutom grillade kycklinglår (finns djupfrysta i affären!) och tunnbrödsrullar med kallrökt lax och pepparrotsgrädde hade vi små, fina nykokta färskpotatisar med löjrom och rödlök, grön sparris med parmaskinka och gurkrundlingar med en boll av chèvre/cremefraiche strösslad med rostade pinjenötter. Lyxen alla kategorier till slut: en klick ankleverpaté (inköpt på flygplatsen i Paris) på Wasabröds nya spröda kex kryddade med rosmarin. Ett tips som gjorde picknicken mera ätvänlig var att lägga tilltuggen i mönstrade olika stora bakformar. Ser dekorativt ut om inte annat!

En annan av traditionerna är att ta kaffet och godkakan efter spelets slut - alltså slippa sitta och trängas i bilkön ut från parkeringsplatsen. I en större mönstrad muffinsform (ta gärna två!) hade jag med hjälp av ett glas stansat ut lagom stora bitar av succétårtan (äntligen fick Helene sin födelsedagstårtefavorit!) och ovanpå den dekorerat med jordgubbar doppade i smält blockchoklad. Gissa om den varianten gick hem! Succétårtereceptet finns längre bak i den här episteln...

Nästa dag hade vi släktfejd på golfbanan med efterföljande lunch på Karins restaurang. Totalvinnare blev naturligtvis Sven - han har tävlingsnerver och kan svinga klubban även när det regnar småspik! Grattis, grattis!

tisdag 27 juli 2010

SKÖRDETIDER

Vår potatis blir ALDRIG färdig till midsommarfesten. Jag förstår inte hur jag ska få till det någon gång... Jag förodlar tidigt i avklippta mjölkkartonger, jag köper färdiga potatisplantor, jag prövar med odlingsduk, ja allt.... men den blommar knappt till midsommar! Nu har jag gett upp projektet och köper midsommarpotatisen i stället och så väntar jag snällt ut våra fyra rader och varje gång är det lika spännande! Ska de bli lagom små och vackert ovala eller stora förväxta bamsar? Det är ju tidigpotatis vi sätter! Här ser ni sommarens första spadtag. Hurra, ca 10 st av blandad storlek. Sorten är tidig, gul och fast och heter Leoni.

måndag 19 juli 2010

TRISSFEST HOS LISBETH OCH OVE


Är man pensionär kan man göra varje dag till en festdag - måndag, tisdag, onsdag eller varje dag i veckan! Det behöver nödvändigtvis inte vara helg för att man ska hitta på något kul. Anledningen till att ha fest behöver inte vara så märkvärdig heller. Det går alldeles utmärkt att ha en Trisslott som entrébiljett för att komma in hos värdfolket för dagen!

Lite motion före middagen skadar heller inte. Trissfesten kunde lika gärna heta Scramble-festen för det var så det började. Lisbeth L hade tagit körkort på golfbanan och då var gänget inte sena att låta henne uppleva en trevlig tävlingsform som heter Scramble och Lisbeth visade klorna direkt: hon bidrog till en Birdie på femman i sitt lag och glädjetjutet hördes över hela banan!!!
Efter ett antal scramble-tävlingar och trissmiddagar var det nu hennes och Oves tur att stå för middagen och ovanstående anrättning var både en njutning för ögat och för gommen.

Pangasiusfiléerna i vin och grädde med räkor, rom, citron och dill var gudomligt goda och färsk potatis och ärtbocker var pricken över I.

Till efterrätt fick vi högsommarens godaste jordgubbstårta. Mums filibabba!
Hur det gick på Triss-skrapandet? Ingen speciellt bra utdelning denna gång, men vi väntar på att få skrapa i TV-rutan snart. Vi skickar väl Ove - han har svar på tal hos TV-värdinnorna!


onsdag 7 juli 2010

FISKAFÄNGE

Vi har fått ett alldeles sprillans nytt nät av Peter - det gamla var som ett såll, där fiskarna gick ut och in som de ville! Det nya nätet invigdes i fredags kväll och förutsättningarna var, som storfiskaren säger, precis de rätta: "havet", dvs Gapern, låg spegelblank, solen på väg att sjunka i väster, klockan var runt 9 och temperaturen kvällsljummen och myggfri. Friden stördes inte av annat än årornas plask mot vattenytan och det lilla gnisslet från årtullarna. Turmössorna var på och på Svens exakta navigeringsposition lät vi nätet sjunka ner med ett tvi, tvi...

Morgonen kom - daggfrisk och med lätta dimmor över vattenytan - och vi steg förväntanfulla i båten igen. Skulle vi eller skulle vi inte.... Nätet var tungt, först en stor gös, sen skelettet av en enebuske och så 7 STORA PANKOR runt en 1-KILOS ABBORRE (den största jag sett i mina dar!) och så till slut - som grädde på moset! - en fin gös till!

Fråga mig inte hur vi fick pankorna ur nätet men jag kan lugnt säga att det var en pärs!

Abborren blev filéad, stekt i smör och puttrad i grädde tillsammans med frästa trattisar och med hackad bladpersilja och färsk potatis som tillbehör. Då kan man tala om närproducerat och pinfärskt!