söndag 31 januari 2010

SYSTRARNA ANDERSSONS FLÄSKFILÉ

Nu drar vi åter till slutet av 80-talet! Systrarna Andersson ägnar sig tydligen lika mycket åt festande som åt läsande i Uppsala - så till den grad att en av deras bjudrätter kommer på Kalmar Nations meny: SYSTRARNA ANDERSSONS FLÄSKFILÉ!
Fläskfilé i all ära men här är det tillbehören som är pricken över i... Löj-eller stenbitsrom och kryddkrasse i den goda såsen spetsad med sherry. En len rotselleripuré därtill är inte fel.
Jag blev påmind om receptet häromdagen och gudskelov, jag hade inte rensat ur det! Söndag em och en tur till Gapern röjde väg för ett snabbesök på Koppra (som Arne N säger!). Hittade en fin fläskfilé men ingen kryddkrasse tyvärr. Alla andra färska örter såg allt annat än färska ut en söndagseftermiddag i affären. Det fick gå ändå! Tack mina tjejer - än en gång kittlades Svens smaklökar av en nygammal kombination. Pröva själv!
Ingredienser:
Fläskfilé (eller ännu lyxigare oxfilé)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
1 dl torr sherry
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl creme fraiche
1 halv ask klippt kryddkrasse
100 g rom (stenbit, löj- eller sik)
Tillredning:
Stek filén (om fläskfilé genomsteks, om oxfilé 1 min/sida).
Lägg på ett serveringsfat och håll varmt.
Häll sherryn i stekpannan och lös upp buljongtärningen.
Koka upp och tillsätt creme fraiche. Koka ett par minuter.
Smaka av såsen med att klippa i kryddkrassen. Tillsätt hälften av rommen.
Häll såsen runt filébitarna. Lägg resten av rommen på filéerna och lite kryddkrasse.
Servera med hasselbackspotatis eller rotselleripuré.
TREVLIG FORTSATT SÖNDAGSKVÄLL - DEN SISTA I JANUARI 2010!

KALLJÄSTA MATMUFFINS

I senaste numret av Coop Mersmak (nr 1, 2010) läste jag om konsten att kalljäsa bröd. Det har jag aldrig gjort förut! Här kommer resultatet i form av KALLJÄSTA HÄLSOMUFFINS. Använd en muffinsplåt med 8 hålor. Det blir 10-12 st av den här satsen. De skall alltså kalljäsa i kylskåpet på plåten under natten och sedan bakas ut till frukosten. Håhåjaja, vad präktig man känner sig när det börjar lukta bak i huset redan på morgonen!!
Ingredienser:
15 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl torkade bär och/eller frukter (jag klippte torkade aprikoser i småbitar)
2 msk linfrön
1,5 dl hasselnötter, hackade
1 dl vetegroddar
1 liter dinkelsikt (jag tog vanligt vetemjöl)
Tillagning:
Smula jästen i bunke, häll på kallt vatten, salt och rör om.
Tillsätt bären/frukten.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg med en rejäl slev.
Klipp ut bakplåtspapper i fyrkanter (15x20 cm). Tryck ner ett papper i ett av fördjupningarna i muffinsplåten och klicka i lite deg. Fortsätt likadant med resten. Ställ plåten i kylen och låt bröden jäsa över natten.
Ta muffinsplåten ur kylen och låt stå i rumsvärme ca 1 tim. Grädda sedan bröden 25-30 min mitt i ugnen. Servera med till exempel färskost (Philadelphia), avocado eller groddar. Ta vad Du själv gillar bäst.
Vi njöt av dem med kaffe och te en solig men kall vintersöndag vid Gapern!



RUNNEVÅLARE



När fantasin tryter, är recepten bra att ta till! Ibland kan man t o m blanda recept eller lägga till och dra ifrån - allt efter smak och tycke, råd och tillgång! Nu har Sven och jag hittat på en egen variant... Vi kallar den RUNNEVÅLARE!

Använd gårdagens överblivna mos (som annars brukar gå till potatisbullar med lingon och fläsk) och tillsätt en ordentlig näve rucola, 0,5 dl god olja och 50 g rostade pinjenötter (dessa tre ingredienser skall först köras i mixer!). Rör ner ett ägg i smeten och en tsk potatismjöl om smeten är väldigt lös. Skeda upp moset på bakplåtspapper i en ugnsform och vira runt en skiva bacon som fästs med en sticka. Stoppa ner i smeten en kub fetaost eller en skiva chevre. In i ugnen på 225 gr i ca 10-15 min. Gôrgôtt och trevligt till en liten kvällsrätt eller till en buffé eller brunch.

Resten av rucolan blandade vi med vanlig plocksallad och tomater till en fräsch sallad.
Fram på kvällen hade vi världens fullmåne med aura hängande över sjön. Trolskt i dimman!




torsdag 28 januari 2010

KRÄMIG OMELETT

Hos Anne-Charlotte sitter jag och njuter - hon är nämligen min frissa sen många år tillbaka. HON VET NÄSTAN ALLT OM MIG.... och jag ganska mycket om henne och hennes familj. Och nu har hon tillgång till min blogg också och kan se hur jag har det hemma!!! Som sagt, under den där timman (klippning) eller timmarna (färgning och slingor!) pratar vi om ditten och datten och utbyter tankar och åsikter blandat med recept och ungarnas/barnbarnens körkortsprov osv osv.

Igår fick jag ett nytt tips om en intressant blogg som Anne-Charlotte följer: lifezone.se. Hon som skriver den heter Monique och har genom LCHF-metoden radikalt ändrat livsstil och matvanor. LCHF står för Low Carb High Fat som betyder Kolhydratfattig diet och högt intag av fett och används som metod för viktminskning. Tro´t den som vill när det gäller fett!

Ett av recepten var busenkelt: vispa 2 ägg med 2 msk grädde (i stället för vatten) och grädda i stekpannan till omelett. Mycket fluffigare och nyttigt fett, va? Liten grönsak i form av avocado passar bra till lunchen. Före eller efter passar det bra med en 1-timmespromenad i solskenet.

PALSTERNACKA OCH KYCKLING

Palsternacka är bland den godaste rotfrukten som finns, men den lever ofta en undanskymd tillvaro i butiken och ibland är den hermetiskt insluten i gladpack och omöjlig att känna doften på! Häromdagen hittade jag en påse med de sötaste små palsternackor jag sett och dem kunde jag inte motstå.

Sven har ett eget palsternacksminne från barndomen - en maträtt som Mamma Sonja gjorde ganska ofta på de egenodlade palsternackorna. Hon lagade till en krämig omelett och fyllde den med stuvade palsternackor. Så enkelt och så gott!

DEN SOM ÄTER PALSTERNACKOR, HAN GÅR INTE AV FÖR HACKOR, sa Klas Klättermus!

Häromdagen rostade jag dem i ugnen tillsammans med potatis i bitar, champignoner, paprika och några lökar - allt i mindre bitar. Skvätte på olja, sojasås och örtkryddor från början och spädde på slutet med grädde. 1 tim i ugnen var tillräckligt. Sista halvtimmen fick de grillade kycklinglåren ligga med och gotta sig bland grönsakerna. Till detta serverades bulgursandkakan (se tidigare recept under Laxköttbullar).

söndag 24 januari 2010

SÖNDAGSMIDDAG MED KLANEN

Att bjuda "klanen" på söndagsmiddag är trevligt och det vill jag göra oftare - speciellt under den mörka årstiden. Spontaninbjudan är bäst och det blir inte heller så pretentiöst utan jag bjuder på det som finns hemma och ur frysen.

Idag kom Anna, Staffan, Gustav och Charlotte. Övriga på näravstånd hade handbollsmatch och kompisträff. Vi började med en liten smörstekt toast med pepparrotsgrädde och räkor plus en liten trekant ädelostpaj. Huvudrätten var en gratäng med julskinkeskivor varvade med tomatskivor och Blå Castello samt toppad med Keldas Tomato Treat (tomatsås med creme fraiche) och pasta/spaghetti.

Lille prinsen gillar pasta så det fick det bli! Till efterrätt lyxade vi med ingefärskokta äpplen med vaniljsås i martiniglas. På toppen strödde jag blåbär från sommarens utflykt till Näsudden.
Till kaffet hade Karen bakat chokladmuffins med smarrigt innehåll (vaniljcreme) som hon skickat med Mamma Charlotte. Tack lilla gumman Karen!
Lille Gustav la beslag på faster Charlotte och sen blev det sagostund med Tomtebobarnen och Sotlugg och Linlugg m fl m fl.

FENOMENALA FILLIMPAN


Den här fillimpan har jag gjort ett antal gånger och den är verkligen fenomenalt god och lätt att göra! Limpan behöver inte jäsa utan sköter sig själv den största tiden av bakningen - bara att blanda ihop ingredienserna och grädda och på köpet får man två goa och saftiga limpor! Maria Carlsson från Särö skickade in sitt recept till Coop Mersmak nr 1, 2009 och fick 500 kr i pris. Brödet passar både till soppor och som frukostbröd - antingen bara med Bregott eller en ostskiva därtill. Nedan kommer receptet i sin helhet.
2 limpor Tid: ca 2,5 tim Ugn 175 gr
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
0,5 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
(0,5 dl solroskärnor alt krossade hasselnötter)
(1 dl russin)
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1 msk smör att smöra formarna med
rågkross till formarna
Tillagning:
Blanda alla torra ingredienser noga. Solroskärnor/hasselnötter/russin är valfritt, brödet blir lika gott utan. Rör därefter ner filmjölk och sirap och blanda väl till en lös och klibbig smet.
Smöra två 1,5 liters avlånga brödformar. Strö rågkross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i knappt två timmar. Täck brödet efter ca 20 min med alfolie. Då bränns inte ytan.

LAXKÖTTBULLAR


Lördagskväll på hemmaplan! Dagens middag är på gång och matlagningsvinet ihällt...
Frysta bitar av lax från Willys utgör stommen i fiskfärsen som jag snabbt mixade i matberedaren och blandade med 1 ägg, 0,5 dl vispgrädde, 1 msk söt senap, 1,5 dl klippt gräslök och salt och peppar. Smeten formades till lite större köttbullar och stektes i smör på medelhög värme.
Till laxköttbullarna serverade jag en pepparrotsyoghurt på 2 dl turkisk yoghurt (10 %) och 1 msk färskriven pepparrot (finns i tub) och smakade av med salt och peppar.
I stället för kokt ris gjorde jag en broccolibulgur på 3 dl kokt bulgur, 10 små kokta broccolibuketter, 1 halv citron (finrivet skal och saft) och 1,5 dl fryst dill. Blandade bulgurn med broccolin och smakade av med citronskalet och saften, dill, olivolja, salt och peppar.

lördag 23 januari 2010

ÄDELOSTPAJ

Paj är som sagt en räddningsplanka - gott att ta till av rester men också gott att servera som del i en födelsedagsbuffé t ex. Den här ädelostpajen gjorde jag för att ha som nattamat när vi igår fredagsnatt kom hem från Degerfors och Valsverket. Det var verkligen en upplevelse att komma dit och se vad man kan göra av en jättestor verkstadslokal som står öde och få den förvandlad till en konsertsal för ca 1000 åhörare. Sven och jag gillar båda Freddy Mercury och hans låtar med Queen och nu var det Johan Boding med orkester och kör som framförde A Night at the Opera - alla Queens låtar: bl a Radio Ga Ga, The Show Must Go On, Bohemian Rhapsody. We Are The Champions och Barcelona. Stor succé! Till sommaren 2010 kommer de till Dalhalla med samma föreställning. Passa på!

Ädelostpajingredienser:
Pajdeg: 4 dl vetemjöl, 200 g smör, 1 dl vatten
Fyllning: 1 pkt ädelost, 75 g valnötskärnor, 1 dl keso, 1 dl mellangrädde, 2 ägg, salt, vitlöksklyfta
Gör pajdegen, tryck ut den i formen och förgrädda i 200 gr varm ugn.
Riv ädelosten och hacka valnötskärnorna. Blanda med keso, grädde och ägg. Pressa vitlöksklyftan och tillsätt den. Smaka av blandningen med salt, häll den i pajskalet och grädda i 200 gr tills den stannar.
Receptet kommer från Libris bok Perfekta pajer och är signerat Paj-Eva.

fredag 22 januari 2010

SALLADSSKÅL I TEAK

På 50-talet kom teaken - nytt och modernt skulle det vara med bordskivor i teak och små tidningshyllor i teak med svartlackerade underreden av metall. I köket bytte man ut de vackra gamla porslinsburkarna för mjöl, socker och frukt mot moderna i keramik med teaklock (allt det här är retro nu och begärligt på loppisarna.
Den här salladsskålen i teak med tillhörande bestick hittade jag i Mormor Elins skåp och här är historien om den!
Jag var 14 eller 15 år och ville som mina kompisar ha ett jobb under sommarlovet. Nu var det inte roligt längre att stå och skala hinkvis med ägg på restaurangen i Stadsträdgården. Sagt och gjort: arbetsförmedlingen var det som gällde och jag fick barnpassningsjobb hos en 2-barnsfamilj på Norrstrand. Jag skulle ta hand om den lille 2-åringen när mamman var expedit på det stora fina konditoriet vid torget. Syskonet - en äldre bror i 10-årsåldern - var stor nog att klara sig själv men han behövde ju mat och det skulle jag förse honom med. På det hela taget gick allt bra trots att storebror retades med mig och att jag fick tvätta kissiga kläder i handfatet! Efter en månad fick jag min alldeles första egna lön - en hel hundralapp! Jättemycket pengar på den tiden och för att överraska min mamma gick jag till Petterssons Bosättningsaffär och för en del av mitt överflöd köpte jag henne den här salladsskålen. Gissa om hon uppskattade den!

torsdag 21 januari 2010

ÄPPLE, INGEFÄRA OCH VANILJ


Här kommer en smarrig variant till på efterrätt i portionsglas. Hittade den i dagens NWT och knyckte och gjorde och lät Sven provsmaka. Alla karlar gillar efterrätter!
Som vanligt följde jag inte receptet slaviskt utan bytte ut eller drog ifrån på eget bevåg! Läs mina kommentarer nedan.
Recept för 4 portioner:
Mördegskaka:
1 dl socker 150 g smör
3 dl vetemjöl
Hahaha: aldrig förr har jag ställt mig och kavlat ut en mördegsplatta, sedan bakat den i ugnen och därefter krossat alltsammans till smulor. Hur dum får man vara? Nästa gång tar jag färdiga kaksmulor eller varför inte pepparkakor!
Äpplekompott:
6 svenska äpplen
25 g smör
socker
1 tsk riven färsk ingefära
Skala och tärna äpplena, fräs i en kastrull med smör och socker efter smak, strö i ingefäran och koka upp ordentligt. Ställ åt sidan att svalna.
Servering:
Fördela äppelkompotten i fyra stora glas, täck med vaniljsås (jag gjorde inte egen vaniljsås utan tog Mildas Vaniljvisp) och strö till sist på mördegssmulorna.

PASSIONERAD CHEESECAKE

Nu har jag "knyckt" ett recept igen... Den här gången från baksidan på ett START!-paket som riktigt stod och lyste på hyllan för Müsli-sorter i affären. Färgen på paketet var samma LILA färg som LÖFBERGS LILA KAFFE har! Gör dom Müsli nu också, tänkte jag. Men nej då, det är START´s nya flaggskepp i sortimentet och kostar därefter. Få se hur länge det paketet kan överleva!
Jag prövade det till Charlottes födelsedag och här kommer receptet för 8 port:
4 dl START! Premium Sensation
200 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl vispgrädde
2 passionsfrukter
200 g mango i bitar
Vispa samman ost, socker och äggulor i en stor skål. Vispa grädden i en annan skål och vänd ner den i ostsmeten. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum i en ren, torr skål.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet i ostsmeten tillsammans med frukt. Jag bytte passionsfrukten och mangon mot en burk Tropical Fruit där jag hällt bort spadet. Varva smeten och START-müslin i portionsglas/-formar som tål att stå i frysen och frys i ca 3 tim så att den är lättfryst vid servering. Toppa efterrätten med START och valfria bär och frukter. Jag tog lite blåbär från frysen. Cheesecaken går utmärkt att frysa längre, men ta då fram portionsformarna ca 30 min före servering.


onsdag 20 januari 2010

VINTERSOPPA


Dagens lunch i Rest Runnevål: Vintersoppa på potatis, morötter, palsternacka, paprika, purjolök, lök och vitlök plus förfräst nötfärs. Serveras med creme fraiche på franska örter och hembakt bröd med goa ostar.

Birgitta agerar som ett proffs inför kameran - takterna sitter i, eftersom hon och Arne alltid finns med i sonens filmproduktioner. Idag blir det mera avspänt - inga omtagningar som det ofta blir fråga om där!
Arne med sleven i högsta hugg och efter väl förrättat värv: nu är dimmern till takspoten på plats! Tack för den installationen och tack båda för vinsten på bowlingbanan idag! Nu står det visst 3-2 till Sven och mig i vunna matcher. Men ni vill väl ha revansch så småningom kan vi tro!

måndag 18 januari 2010

SALTIMBOCCA PÅ MITT VIS


Sven har det inte lätt nu för tiden! Fotografen har många krav: rör inte maten förrän jag har fått några bra bilder, du kan väl le lite, håll servietten lite nonchalant osv osv. Men han är tålmodig, tids nog blir det kall men förhoppningsvis smaklig spis! Nåja, så farligt är det inte och vi har egentligen ganska roligt. En gammal hobby (matlagning) som blivit ny om än amatörmässig fritidssysselsättning (matfotografering). Nedan kommer dagens resultat...


... alltså SALTIMBOCCA PÅ MITT VIS!


Saltimbocca är italienska och betyder ungefär "hoppar in i munnen". Och det gör de verkligen - alltför fort! Originalingredienserna är utbankat kalvkött, rökt skinka, salvia och Marsala-vin.
Jag gjorde min variant på några skivor utbankat nötytterlår, la in tre tunna skivor salamikorv och kryddade ordentligt med salvia och svartpeppar. Vek ihop paketet och fäste med tandpetare, stekte hastigt på bägge sidor och spädde med ca 2 dl Marsala-vin (ta vitt vin som alternativ!). Lät sjuda under lock tills de blev möra, ca 30 min. Under tiden kokade riset (Uncle Ben´s fullkornsris i kokpåse). I stället för sallad blev det ostgratinerad tomat på kronärtskocksbotten ur burk (ingen höjdare precis!). Rishögen i form av en sandlådekaka är lätt fixad: använd dl-måttet i stället för sked.

GRATTIS HELENA JONSSON TILL JERRING-PRISET!

söndag 17 januari 2010

RAGGMUNK LYX



Ofta blir jag inspirerad av andras mat och det är också godare att äta andras mat - både vardagsmat och festmat! Jag tror det beror på att jag egentligen redan är mätt när jag bjuder till bords! Säg nu inte att jag slickat alla beredningsskålar och provsmakat och provsmakat.... Man äter med ögat också och själva tillagningen är en njutning i sig. Lägg därtill att det blir en sport att få allt att bli klart samtidigt. Typisk kvinnlig förmåga törs jag säga eller är det någon som säger emot?

Som sagt: jag blir inspirerad av de näras mat, av goda vänners mat och av mat som jag hittar i tidningar. När andra läser skvaller i tidningarna hos frissan, vårdcentralen eller tandläkaren, läser jag matrecept. Nu har jag hittat ett mycket intressant ställe att läsa om mat: http://www.minmammasmat.se/. De (man och hustru) har samma syn som jag på matlagningen: enkelt och lättlagat, mycket grönt, kylskåpsrens och varierat, dvs både lite gammaldags men också lite trendigt. Gör ett besök på deras hemsida. Den kan jag rekommendera!

Häromdagen läste jag ett recept hos dem på irländska raggmunkar med lyxkänsla. Sagt och gjort: jag prövade dem på Sven igår lördag och de gick hem!

4 små portioner:
Riv 600 g mjölig potatis och krama ur vätskan
Blanda rivet med 1 3/4 dl vetemjöl, 2 dl mjölk, 1 1/4 tsk salt och 1/2 tsk bakpulver.
Skeda ut smeten i plättstora högar och platta till i stekpannan (en smörklick i förstås). Stek några i taget och håll varma.
Servera med rom (löj- eller stenbit), hackad rödlök och creme fraiche m franska örter eller gräddfil.
Vi drack en Carnegie´s Porter till och den var inte dum!
HA EN TREVLIG SÖNDAGSKVÄLL!

lördag 16 januari 2010

PROVENCALSK KYCKLINGGRYTA


Grytor är bra matlagningsform. De kan innehålla mycket smått och gott som blandas med huvudingrediensen. De reder sig själv på spisen och det luktar så gott när man lyfter på locket och ser det småputtra på ytan. Häromdagen inspirerades jag av kocken Markus Aujaolay på TV4 att göra den här PROVENCALSKA KYCKLINGGRYTAN. Han jobbar mycket med sina barn som hjälpredor i köket och det är ju en bra skola! Till den här grytan serverar man med fördel nykokt pasta eller ris. Vi tog potatis och mycket sallad.
Som vanligt följde jag inte receptet slaviskt utan använde eller bytte ut mot ingredienser jag hade hemma. Därför blir det ingen ingrediensbeskrivning i dag. Läs om tillagningen och låt den egna fantasin och kylskåpsinnehållet diktera slutresultatet!
Jag skar två gullökar i stora bitar, en röd paprika och tre vitlöksklyftor i mindre hack och fräste i olja i grytan. Hällde på en burk krossade tomater, vitt vin, vatten och provencalska örter (rosmarinkvist, dragon, salvia, basilika - ta vad som finns hemma - färskt eller i kryddburk!). Under tiden hade jag i stekpannan brynt kycklingklubbor som jag först delat i mindre bitar. Jag använde fryst kyckling så den fick tina innan jag kunde använda den. Ner i grytan med de brynta kycklingdelarna och det fick småputtra ca 40 min. Krydda mer med salt och peppar om det behövs och ha på hackad bladpersilja från frysen på slutet. Lycka till! Trevlig januarilördag önskar Birgitta o Sven!

torsdag 14 januari 2010

ELEXPERTENS BIFF MED SVAMPSÅS




Goda vänner ska prövas i vått och torrt - både när det gäller avancerade installationer och förslag och idéer som man själv inte är kapabel att räkna ut. Dessutom får ju vännen utlopp för sin kreativitet och håller också sin egen kunskap uppdaterad och sin vana i trim! Ja ja, undanflykter från det egna försöket kallas detta och att sätta upp en IKEA-spotlight i taket är väl ingen match! Lätt som en plätt tycker experten och då hänger vi på... Stege fram, skruvmejsel, syster! Det fattas en dimmer! Den tar vi nästa gång. Klart och kirrat på nolltid! Vi tackar och bugar!

Att bjuda på lunch efter väl förrättat jobb är väl det minsta vi kan bidra med. Idag blev det köttfärsbiffar kryddade med blåmögelost och Teryiakissås. Till dem serverade vi en svampsås på trattkantareller. Den torkade svampen körde jag i matberedaren till mindre smulor. Sedan la jag smulorna i vatten någon timme, silade därefter bort spadet och fräste svampen i en klick smör. Gjorde ingen redning utan hällde i ca 3-4 dl lättcreme fraiche och lät det puttra en stund. Kryddade med salt o vitpeppar och lite soyasås samt en skvätt whisky! Som tillbehör förutom kokt potatis blandade jag till en cole slaw på slakade vitkålsstrimlor, riven morot och rivet äpple blandat med 2 msk vittvinsvinäger och 1 dl lätt creme fraiche/dijonsenap och salt/peppar. Espressokaffe och en liten hallongrotta fick avsluta det hela.

Sven och Birgitta tackar för hjälpen och för en trevlig eftermiddag tillsammans med Arne och Birgitta.

tisdag 12 januari 2010

GRATTIS HELENE



Äldsta barnet fyller år i dag den 13 januari - Grattis grattis Helene och ha en riktigt trevlig dag i Stockholm! I stället för en tårta blir det en blomma över datorn. En särdeles vackert tecknad amaryllis! Kronbladen är som pudrade med rött och har en röd rand ytterst. Hur kan naturen forma något så underbart eller är allt bara en genmanipulation? Vacker är den i alla fall och sprungen ur en tjock lök som i bästa fall kan producera ännu en stängel med flera klockor.


Naturligtvis ska jag baka en tårta när vi får besök av Dig och Johan nästa gång men då blir det en variant av Succétårtan. Den heter Värmlandstårta och är minst lika god. Den innehåller hasselnötter i stället för mandel och har också kakao i bottnarna.


Ingredienser till bottnarna:

3 äggvitor
100 g socker
35 g hackade hasselnötter
2 msk kakaopulver

Ingredienser till fyllningen:
3 gulor
75 g socker
3/4 dl grädde
100 g smör

Vispa äggvitorna hårt och skär ned sockret, nötterna och kakaon i dem. Smörj två plåtar och pudra med mjöl. Rita upp två tallriksstora cirklar - en på var plåt - för bottnarna. Bred ut smeten ca 1 cm tjock. Grädda bottnarna i 150 gr ugnsvärme, som sänks mot slutet av gräddningen. Tiden är ca 30-35 min. Lossa bottnarna medan de är varma och låt dem kallna innan de läggs samman med smörkräm emellan och över. Rostade mandelflis strös över.

Till smörkrämen blandas gulor, socker och grädde i en kastrull och får sjuda sakta tills den tjocknar. Vispa väl hela tiden. Låt krämen svalna och rör sedan i det rumsvarma smöret.

Den här tårtan blir ännu vackrare om man också dekorerar den runt kanten med rosor av vispad grädde.

JA MÅ DU LEVA, JA MÅ DU LEVA I MÅNGA LYCKLIGA ÅR!

GRATTIS CHARLOTTE


I dag den 12 januari gratulerar vi Charlotte på hennes födelsedag: HIPP HIPP HURRA! Tänk att hon lyckades klämma sig ut bara några timmar före storasyster Helenes födelsedag. Det är skönt att ha en egen dag! Är man dessutom nr 2 i en syskonskara på tre gäller det att ta för sig och bli sedd. Men det har aldrig varit några problem för Charlotte! Positiv och omtänksam är hon också.
Ett säkert kort på födelsedagsbordet är SUCCÉTÅRTAN. Hur många det blivit under årens lopp går inte att räkna. Det är en favorit och en farligt god kaloribomb. Njutes i små bitar - gärna med omtag!
Ingredienser:
Botten: 200 g mandel (skållas och males fint)
4 äggvitor (vispas hårt)
2 dl socker
Vänd försiktigt ned socker och mandel i äggvitesmeten och bred ut i 2 tallriksstora ringar på smörpapper. Grädda i 175 gr på mittfalsen i ugnen ca 15 min. Ta ut, lossna från papperet och låt kallna.
Krämen: 4 äggulor
1,5 dl socker
2 dl grädde
75 g smör el margarin (rumsvarmt)
2 tsk potatismjöl
Allt utom smöret blandas i en kastrull och röres ihärdigt på svag värme tills smeten tjocknat. Tas bort från plattan och låt svalna något. Rör i smöret och om det skär sig: ta i en extra äggula och rör kraftigt. Detta är ett kritiskt moment!
Lägg den avsvalnade krämen mellan och ovanpå bottnarna. Garnera med rostade mandelflarn och Voilà: världens goaste tårta!
Den går att frysa också och tas fram vid behov.

söndag 10 januari 2010

DEKORERAD CHORIZO


Före fredagskvällens TV-tittande är det trevligt att mysa till det med middag för två till tända ljus på rutig duk! Vacker musik i bakgrunden hör till och till dagens rätt en Sonoma Gallo från Californien.
I kväll fick vi tränga in oss på ett hörn av bordet och göra det bästa av mysstunden. Resten av matbordet är nämligen belamrat med högar av foton i kronologisk ordning från 2003 och framåt och nu ska det bli ordning på torpet! Allt ska in i album och dubbletter och negativ ska slängas. Fast det är med en viss vånda, men nu har den nya eran kommit. Fr o m 2009 har vi börjat det digitala sättet att producera våra bilder. Bara fördelar som jag ser det: lätt att dela med sig av sina ögonblicksbilder till släkt och vänner och faktiskt säkert förvarade och katalogiserade med datum och rubriker. Fast känslan att sitta och titta i ett gammalt album och läsa texterna kan man ju inte ersätta - datorn i all ära. Nu blir det förevisning via TV:n och ett USB-minne i stället!
Vad jag bjuder på idag? Jo, Chorizo-korvar som snittats på längden och fått ost inuti och bacon runtom, salsa på tomat och lök därtill samt härlig sparrispotatis plus en blandsallad på rucola, machésallad, avocado mm.

lördag 9 januari 2010

VINTRIGA VYER

En vacker vinterdag nyåret 2010 ligger snön ca 40 cm djup i Runnevål. Spår av rådjur inne på tomterna är vanligt och snötyngda tallar och granar överallt.

Så här såg det ut vid Gapern i början av januari 2009. Fantastisk is för långfärdsåkarna som åkte i pärlband.

Några dagar strax före julafton 2008 var vattnet öppet och den här eftermiddagen/kvällen färgades himlen blå-röd i ett fantastiskt sken, som gjorde fotografen salig!




APELSINKRÄM


Häromdagen (-20 kallt ute men varmt och fridfullt inne) tog jag fram en Fyffes bananlåda ur garderoben och började sortera gamla foton, brev och julkort som Mormor Elin samlat på sig under årens lopp. Allt det här har fått vila i 10 år men nu var det dags att bläddra och minnas och bli rejält nostalgisk!
T o m ett recept hittade jag! LOTTAS APELSINKRÄM! Lotta skrev brev från Uppsala till Mormor Elin och Morfar Klas i april -92 - alltså snart 20 år sen! Den lille förstfödde (Christian) kröp omkring på golvet och skakade en skallra så mycket han orkade för att fånga sin mammas uppmärksamhet.
Varför Mormor Elin och Lotta utbytte recept på Apelsinkräm kanske jag så småningom kan få svar på? I dag har jag gjort den i alla fall och den blev lika "rinnig" som Lotta skriver i sitt brev! God är den och kan liknas vid Lemon Curd (då förstår ni vad den kan användas till!).
Ingredienser
3 stora apelsiner (jag använde blodapelsiner)
1 halv citron
100 g smör
8 dl socker
4 ägg (här tror jag det ska vara äggulor enbart - då blir krämen tjockare!)
1 krm kanel
Riv skalet på den tvättade frukten, pressa ur saften och blanda socker, saft, skal och smör i en kastrull som placeras i vattenbad. Värm upp långsamt under omrörning så att smör och socker smälter. Rör ner kanel och de vispade äggulorna (!) och rör under lagom värme tills krämen tjocknar och känns fast. Tar ca 20 min. Häll sedan på trevliga burkar och förvara i kylen.
En variant är citronkräm som tillreds på samma sätt:
2 citroner
2 ägg (äggulor?)
1 3/4 dl socker
75 g smör
Den lilla byttan och julduken kommer från Skåne och JP står troligen för Johanna Persson. Kanske Ethel och Gertrud (mina kusiner) har kläm på vem denna skånska kvinna var?

torsdag 7 januari 2010

BYGG DIN EGEN HAMBURGARE!


Häromdan köpte jag malet nötkött på Coop och la i frysen för att användas vid lämpligt tillfälle. Tillfället kom redan idag, när jag lusläste NWT:s mat & dryck-sida! Listan på recept på olika sorters hamburgare kan göras hur lång som helst - dels kan man använda kyckling, lamm eller fisk som alternativ till nötköttet och dels har fantasin inga gränser när det gäller tillbehören.
Har man en vegetarian i familjen, kan en quornfilé gå utmärkt som ersättning för köttet.Ett krav är ett gott bröd runtom och ordentligt med sallad till.
Jag försöker komma ihåg när jag åt min allra första hamburgare ute på stan men det är stört omöjligt att minnas! Antagligen gjorde den inget större intryck. Kommer Du ihåg Din första?
Mitt bröd kommer från förre landshövdingens fru Carin Eliassons receptsamling. Det blir 18 bröd på den här satsen:
5 dl kall mjölk blandas med 2,5 dl havregryn, får stå i några timmar. Smält 100 g margarin och häll i blandningen. Smula ner 50 g jäst och häll över 0,5 dl socker, 0,5 tsk salt och 1 liter vetemjöl. Låt jäsa ca 30 min. Knåda sedan degen smidig på bakbordet och kavla ut den till en ganska tjock platta och ta ut kakor med ett runt mått ca 10 cm i diameter. Låt jäsa på plåt under dukt ca 20-30 min. Grädda i 225 gr i 10-15 min.
400 g färs skulle kryddas med 1 dl barbecuesås men jag blandade TexMex krydda med Chilisås. Vidare tog jag salt, nymalen svartpeppar och 1 tsk spiskummin. Det fick stå i bunken och gotta till sig.
Under tiden gjorde jag en sats salsa på 1finhackad schalottenlök, 0,5 dl pressad limesaft och 15 tärnade cocktailtomater. Jag smaksatte salsan med korianderkrydda (skulle eg vara 1 kruka färsk grovhackad!) och 1 tsk flytande honung, salt och peppar.
Jag formade färsen till sex ganska stora platta burgare och stekte dem i grillpannan så att de fick en fin yta.
Tillbehör: tunna skivor av rödlök, cornichons/saltgurka, salsa. sallad och varma nybakade bröd.
Så var det dags att bli sin egen hamburgarebyggmästare.
Länge leve denna form av snabbmat!

onsdag 6 januari 2010

JULGÖS


Färsk Gös från Gapern smakar bäst enbart stekt i smör i hela filéer, bjuden tillsammans med färsk nyupptagen dillpotatis och avnjuten vid Sjöstugans uteplats. Ett källarkallt torrt vitt vin som immar i glaset fulländar anrättningen. Så går det till på sommaren när fiskelyckan är med oss!
Nu är det vinter och gösfiléerna hämtas ur frysen och det är dags att bjuda hemvändande Maria på delikatessen från Gapern. Årets svar på önskerätten finns i grytan ovan! Vi kan kalla den JULGÖS eller JULIUS JULGÖS. En titt i kylskåpet - där finns lite gravad lax, räkor och dill - som sagt Man tager vad man haver...
Koka upp vatten och fiskbuljongtärning, häll i en ordentlig skvätt vitt vin. De tinade gösfiléerna saltas och peppras och rullas sedan tillsammans med en gravlaxskiva (gösfiléen ytterst!). Lägg rullarna i grytan, strö över rikligt med dill och låt sjuda under lock ca 5 min. Dra av från plattan och häll i räkorna. Voilà - klàrt! Tillbehör: pressad potatis och en blandsallad efter egen fantasi.

tisdag 5 januari 2010

LISAS RISRÄTT


Aldrig glömmer jag första arbetsdagen på det jobb som jag sedan behöll i 30 år till pensioneringen! Här var det banktermer och inte läkartermer som skulle stenograferas ner och snabbt skulle det gå. Ingen sprang från den ena uppgiften till den andra som min VD. Det blev lunchrast och vem ville förbarma sig över mig? Då kom där tre tjusiga damer i persian och mink (det var ju 2 januari!) och frågade om jag tänkte äta på stan! Oh, ja, gärna, sa jag och efter det höll vi ihop på luncherna. Jag var 30 och de 10 år äldre och med större livserfarenhet. Lisa och jag prövade stans alla lunchrestauranger - 1970 var det Alfie som var mest populärt och också Freden förstås! Båda finns ju kvar och i stort sett med samma inredning! Arm i arm gick vi - Lisa och jag - till dagens lunch och efteråt hann vi t o m ta en snabb shoppingrunda på de 45 min vi hade på oss. Så höll vi på till in på slutet av 90-talet, när vi båda blev "friherrinnor"...
Hos Lisa har jag ätit många goda festrätter - ofta ihop med kortspel - men också när hon haft födelsedagsbufféer. Här kommer en som hon senast bjöd på när hon hade invigningsfest i sin nya våning för gamla kortgänget. Jättegott tillsammans med en fräsch grönsallad!
Lisas Risrätt
Koka ris för 4 pers (4 dl ris och 8 dl vatten). Vispa 3 dl grädde och blanda med 1 dl majonnäs. Tillsätt blandningen till det avsvalnade riset. Stek champignoner i skivor och blanda ner tillsammans med räkor. Lägg alltsammans i en ugnsfast form och dekorera med sparris plus ordentligt med riven parmesan eller annan ost ovanpå. Ugn 225 gr i ca 15 min eller tills det fått fin gratineringsyta.
GLAD TRETTONDAGSAFTON ALLESAMMANS!

måndag 4 januari 2010

SPARKFISKE


DET HÄR ÄR VERKLIGEN NOSTALGI - SPARKAR PÅ GLANSIS!
En gammal 70-talsbild i svart-vitt som Sven tagit vid Gapern en vacker vinterdag. Isborrarna ligger klara och ryggsäckarna är laddade med varm choklad och smörgåsar med prickig korv! Spänd förväntan: hur många abborrar hugger idag, kanske blir det en gös?
Tänk hur vintervädret kan skifta! Idag 4 jan 2010 ligger ett 40 cm tjockt snötäcke på Gapern som kom samtidigt med kylan veckorna före jul. Det betyder att istjockleken är minimal pga att snötäcket isolerat från kylan - alltså en uppenbar risk att ge sig ut och vintermeta. Med spark är det dessutom uteslutet.

ESPRESSO & KORSORD


Så här står det i nyårsdagens SvD: "Antingen man är fast i det, eller tycker att det är töntigt, så kan vi konstatera att var tredje svensk gör det; drillar våra inre besserwissrar, överrumplas av gapskratt och utvidgar vetande och ordförråd. Att det dessutom skjuter upp demensen blir en bonus. Vi pratar korsord."
Och vidare: "Lösaren är både gammal och ung, knäpp och klok, kroppsarbetare, akademiker och politiker, kort sagt ganska otypisk. Och allt fler yngre gillar den inrutade tillvaron, korsord bredvid latten kan idag ge vuxenpoäng."
Ja, jag är inte bara en av var tredje svensk som gillar korsord, jag är en bland var sjätte i Sverige som är rejält uppkrokad. Inte en fredag utan Aftonbladets korsord som den dagen görs av Anna Hagberg på Ordsmedjan - det är grejer de´! Hon är klurig till tusen! Svenska Dagbladets fredagskryss Kors & Tvärs är också ett måste och ett bra insomningsmedel! Svens favorit är NWT:s lördagskorsord och det vill han ha i fred utom när han kör fast - då är jag välkommen!! Så länge jag kan minnas, har jag gillat den "rutiga" tillvaron men så är jag också mer ordmänniska än siffermänniska. Suduko är inte min grej, alltså!
Korsord och en kopp Espresso från nya julklappsapparaten till vår växande köksmaskinpark är som man också säger om mat och vin: de gifter sig så bra med varandra!

lördag 2 januari 2010

ÖRING FRÅN KLARÄLVEN

Jajamensan! Var serveras det öring från Klarälven på nyårsafton om inte hos en storfiskare? Skivorna är grillade och därefter ugnsstekta med kryddning av bl a rosépeppar och timjan. Maria och Peter stod för värdskapet, Gustave och Mikaela var assistenter och Sven och Birgitta bara njöt!

GOTT NYTT MATÅR 2010


GOTT NYTT MATÅR TILL ER ALLA FRÅN OSS HÄR I RUNNEVÅL!
Tiden mellan dan före dopparedan och till idag dagen efter nyårsdagen 2010 har ägnats åt att ta sig från punkt A till punkt B fvb till punkt C och sedan åter till punkt A. Därefter en utflykt till punkterna D och E för att åter hamna på punkt A (pust!). Efter en kort paus på punkt A bar det iväg till punkt F (nyårsafton!) och punkt G (nyårsdagen)... Nu sitter jag här på punkt A i lugn och ro och försöker komma in i normal andning. Antar att jag inte är ensam om att kuska runt och träffa släkten i dessa dagar. Fast: Det är baara rooligt... som det står i visan.
Dagens bild ägnas åt förrätten på nyårsaftonens stopp på punkt F: Grillade Pilgrimsmusslor på toppen av skivad papaya, mango, paprika och avocado stänkt med Balsamicovinäger och färsk koriander. En kryddig Riesling därtill gjorde smaklökarna lyckliga!