torsdag 28 januari 2010

PALSTERNACKA OCH KYCKLING

Palsternacka är bland den godaste rotfrukten som finns, men den lever ofta en undanskymd tillvaro i butiken och ibland är den hermetiskt insluten i gladpack och omöjlig att känna doften på! Häromdagen hittade jag en påse med de sötaste små palsternackor jag sett och dem kunde jag inte motstå.

Sven har ett eget palsternacksminne från barndomen - en maträtt som Mamma Sonja gjorde ganska ofta på de egenodlade palsternackorna. Hon lagade till en krämig omelett och fyllde den med stuvade palsternackor. Så enkelt och så gott!

DEN SOM ÄTER PALSTERNACKOR, HAN GÅR INTE AV FÖR HACKOR, sa Klas Klättermus!

Häromdagen rostade jag dem i ugnen tillsammans med potatis i bitar, champignoner, paprika och några lökar - allt i mindre bitar. Skvätte på olja, sojasås och örtkryddor från början och spädde på slutet med grädde. 1 tim i ugnen var tillräckligt. Sista halvtimmen fick de grillade kycklinglåren ligga med och gotta sig bland grönsakerna. Till detta serverades bulgursandkakan (se tidigare recept under Laxköttbullar).

2 kommentarer:

  1. Mitt matminne av palsternackor är mormor Elins skivade, stekta. ojoj vad goda!
    En annan god rotsak är ju rotselleri... kommer ni ihåg det där 20 år gamla receptet med marinerad, grillad inbakad ryggbiff som tillsammans med en röra av champinjoncreme o Boursin bakades in i smördeg? Till det mosade vi rotseller med grädde o lite citronsaft... den rotselleri puréen... den är god den!

    SvaraRadera
  2. Jajamensan, det receptet har jag kvar! Tror jag?! Ska genast gå och titta, blir jätteledsen om jag slängt det. Det var ju en sagolik festrätt med löjrom ovanpå om jag minns rätt.

    SvaraRadera