onsdag 6 januari 2010

JULGÖS


Färsk Gös från Gapern smakar bäst enbart stekt i smör i hela filéer, bjuden tillsammans med färsk nyupptagen dillpotatis och avnjuten vid Sjöstugans uteplats. Ett källarkallt torrt vitt vin som immar i glaset fulländar anrättningen. Så går det till på sommaren när fiskelyckan är med oss!
Nu är det vinter och gösfiléerna hämtas ur frysen och det är dags att bjuda hemvändande Maria på delikatessen från Gapern. Årets svar på önskerätten finns i grytan ovan! Vi kan kalla den JULGÖS eller JULIUS JULGÖS. En titt i kylskåpet - där finns lite gravad lax, räkor och dill - som sagt Man tager vad man haver...
Koka upp vatten och fiskbuljongtärning, häll i en ordentlig skvätt vitt vin. De tinade gösfiléerna saltas och peppras och rullas sedan tillsammans med en gravlaxskiva (gösfiléen ytterst!). Lägg rullarna i grytan, strö över rikligt med dill och låt sjuda under lock ca 5 min. Dra av från plattan och häll i räkorna. Voilà - klàrt! Tillbehör: pressad potatis och en blandsallad efter egen fantasi.

1 kommentar: