I dag den 12 januari gratulerar vi Charlotte på hennes födelsedag: HIPP HIPP HURRA! Tänk att hon lyckades klämma sig ut bara några timmar före storasyster Helenes födelsedag. Det är skönt att ha en egen dag! Är man dessutom nr 2 i en syskonskara på tre gäller det att ta för sig och bli sedd. Men det har aldrig varit några problem för Charlotte! Positiv och omtänksam är hon också.
Ett säkert kort på födelsedagsbordet är SUCCÉTÅRTAN. Hur många det blivit under årens lopp går inte att räkna. Det är en favorit och en farligt god kaloribomb. Njutes i små bitar - gärna med omtag!
Ingredienser:
Botten: 200 g mandel (skållas och males fint)
4 äggvitor (vispas hårt)
2 dl socker
Vänd försiktigt ned socker och mandel i äggvitesmeten och bred ut i 2 tallriksstora ringar på smörpapper. Grädda i 175 gr på mittfalsen i ugnen ca 15 min. Ta ut, lossna från papperet och låt kallna.
Krämen: 4 äggulor
1,5 dl socker
2 dl grädde
75 g smör el margarin (rumsvarmt)
2 tsk potatismjöl
Allt utom smöret blandas i en kastrull och röres ihärdigt på svag värme tills smeten tjocknat. Tas bort från plattan och låt svalna något. Rör i smöret och om det skär sig: ta i en extra äggula och rör kraftigt. Detta är ett kritiskt moment!
Lägg den avsvalnade krämen mellan och ovanpå bottnarna. Garnera med rostade mandelflarn och Voilà: världens goaste tårta!
Den går att frysa också och tas fram vid behov.
Tack tack gulle-mamma! Jag längtar efter att ni kommer hit och vi kan hugga in på denna supergoda smasktårta! Innan tårtan bjuder jag på en chili con carne.
SvaraRaderaVill också ha...
SvaraRadera