Den här fillimpan har jag gjort ett antal gånger och den är verkligen fenomenalt god och lätt att göra! Limpan behöver inte jäsa utan sköter sig själv den största tiden av bakningen - bara att blanda ihop ingredienserna och grädda och på köpet får man två goa och saftiga limpor! Maria Carlsson från Särö skickade in sitt recept till Coop Mersmak nr 1, 2009 och fick 500 kr i pris. Brödet passar både till soppor och som frukostbröd - antingen bara med Bregott eller en ostskiva därtill. Nedan kommer receptet i sin helhet.
2 limpor Tid: ca 2,5 tim Ugn 175 gr
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
0,5 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
(0,5 dl solroskärnor alt krossade hasselnötter)
(1 dl russin)
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1 msk smör att smöra formarna med
rågkross till formarna
Tillagning:
Blanda alla torra ingredienser noga. Solroskärnor/hasselnötter/russin är valfritt, brödet blir lika gott utan. Rör därefter ner filmjölk och sirap och blanda väl till en lös och klibbig smet.
Smöra två 1,5 liters avlånga brödformar. Strö rågkross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i knappt två timmar. Täck brödet efter ca 20 min med alfolie. Då bränns inte ytan.
Gillar bröd som man inte behöver knåda... Det är så jättetråkigt att knåda!
SvaraRaderaLiknar den limpa som vi bakade på Vindö! Enkelt och gott!
SvaraRadera