lördag 9 januari 2010

APELSINKRÄM


Häromdagen (-20 kallt ute men varmt och fridfullt inne) tog jag fram en Fyffes bananlåda ur garderoben och började sortera gamla foton, brev och julkort som Mormor Elin samlat på sig under årens lopp. Allt det här har fått vila i 10 år men nu var det dags att bläddra och minnas och bli rejält nostalgisk!
T o m ett recept hittade jag! LOTTAS APELSINKRÄM! Lotta skrev brev från Uppsala till Mormor Elin och Morfar Klas i april -92 - alltså snart 20 år sen! Den lille förstfödde (Christian) kröp omkring på golvet och skakade en skallra så mycket han orkade för att fånga sin mammas uppmärksamhet.
Varför Mormor Elin och Lotta utbytte recept på Apelsinkräm kanske jag så småningom kan få svar på? I dag har jag gjort den i alla fall och den blev lika "rinnig" som Lotta skriver i sitt brev! God är den och kan liknas vid Lemon Curd (då förstår ni vad den kan användas till!).
Ingredienser
3 stora apelsiner (jag använde blodapelsiner)
1 halv citron
100 g smör
8 dl socker
4 ägg (här tror jag det ska vara äggulor enbart - då blir krämen tjockare!)
1 krm kanel
Riv skalet på den tvättade frukten, pressa ur saften och blanda socker, saft, skal och smör i en kastrull som placeras i vattenbad. Värm upp långsamt under omrörning så att smör och socker smälter. Rör ner kanel och de vispade äggulorna (!) och rör under lagom värme tills krämen tjocknar och känns fast. Tar ca 20 min. Häll sedan på trevliga burkar och förvara i kylen.
En variant är citronkräm som tillreds på samma sätt:
2 citroner
2 ägg (äggulor?)
1 3/4 dl socker
75 g smör
Den lilla byttan och julduken kommer från Skåne och JP står troligen för Johanna Persson. Kanske Ethel och Gertrud (mina kusiner) har kläm på vem denna skånska kvinna var?

3 kommentarer:

  1. Haha, vad roligt! Mitt selektiva minne kommer tydligt ihåg den rinniga apelsinkrämen, men att, och varför, jag skickade detta till mormor finns inga minnen om alls, TYVÄRR! Det hade varit roligt att kunna berätta historien om det. Lite värmande också att hon sparade brevet... Man sparar inte email på samma sätt som brev sparades förr.

    SvaraRadera
  2. Men denna blogg kanske sparas?? Blir spännande att se vad du nu använder apelsinkrämen till mamma!

    SvaraRadera
  3. Åh, jag har den i stället för apelsinmarmelad på rostat bröd till te. Urgott. Sen kan man säkert ha den som mellanlägg i en tårta eller som topping på en cheese cake eller ringla lite på marängsuisse.

    SvaraRadera