Grytor är bra matlagningsform. De kan innehålla mycket smått och gott som blandas med huvudingrediensen. De reder sig själv på spisen och det luktar så gott när man lyfter på locket och ser det småputtra på ytan. Häromdagen inspirerades jag av kocken Markus Aujaolay på TV4 att göra den här PROVENCALSKA KYCKLINGGRYTAN. Han jobbar mycket med sina barn som hjälpredor i köket och det är ju en bra skola! Till den här grytan serverar man med fördel nykokt pasta eller ris. Vi tog potatis och mycket sallad.
Som vanligt följde jag inte receptet slaviskt utan använde eller bytte ut mot ingredienser jag hade hemma. Därför blir det ingen ingrediensbeskrivning i dag. Läs om tillagningen och låt den egna fantasin och kylskåpsinnehållet diktera slutresultatet!
Jag skar två gullökar i stora bitar, en röd paprika och tre vitlöksklyftor i mindre hack och fräste i olja i grytan. Hällde på en burk krossade tomater, vitt vin, vatten och provencalska örter (rosmarinkvist, dragon, salvia, basilika - ta vad som finns hemma - färskt eller i kryddburk!). Under tiden hade jag i stekpannan brynt kycklingklubbor som jag först delat i mindre bitar. Jag använde fryst kyckling så den fick tina innan jag kunde använda den. Ner i grytan med de brynta kycklingdelarna och det fick småputtra ca 40 min. Krydda mer med salt och peppar om det behövs och ha på hackad bladpersilja från frysen på slutet. Lycka till! Trevlig januarilördag önskar Birgitta o Sven!
Ser och låter väldigt smaskigt! Johan och Patrik hade ordnad födelsedagsfirande för mig och Lotta idag. Vi började med ett glas champagne i Gondolens bar, sedan middag på restaurang Djuret (bakficka till Lejontornet i Gamla Stan), och sedan jazzkonsert på Fasching! Avslutade med te och resterna av min födelsetårta innan P&L tog en taxi hem. Härlig kväll!
SvaraRaderaVa trevligt det låter!Vem gjorde tårtan?
SvaraRaderaTårtan inhandlades av Johan i Hallen. Smaskens var den!
SvaraRadera