torsdag 7 januari 2010

BYGG DIN EGEN HAMBURGARE!


Häromdan köpte jag malet nötkött på Coop och la i frysen för att användas vid lämpligt tillfälle. Tillfället kom redan idag, när jag lusläste NWT:s mat & dryck-sida! Listan på recept på olika sorters hamburgare kan göras hur lång som helst - dels kan man använda kyckling, lamm eller fisk som alternativ till nötköttet och dels har fantasin inga gränser när det gäller tillbehören.
Har man en vegetarian i familjen, kan en quornfilé gå utmärkt som ersättning för köttet.Ett krav är ett gott bröd runtom och ordentligt med sallad till.
Jag försöker komma ihåg när jag åt min allra första hamburgare ute på stan men det är stört omöjligt att minnas! Antagligen gjorde den inget större intryck. Kommer Du ihåg Din första?
Mitt bröd kommer från förre landshövdingens fru Carin Eliassons receptsamling. Det blir 18 bröd på den här satsen:
5 dl kall mjölk blandas med 2,5 dl havregryn, får stå i några timmar. Smält 100 g margarin och häll i blandningen. Smula ner 50 g jäst och häll över 0,5 dl socker, 0,5 tsk salt och 1 liter vetemjöl. Låt jäsa ca 30 min. Knåda sedan degen smidig på bakbordet och kavla ut den till en ganska tjock platta och ta ut kakor med ett runt mått ca 10 cm i diameter. Låt jäsa på plåt under dukt ca 20-30 min. Grädda i 225 gr i 10-15 min.
400 g färs skulle kryddas med 1 dl barbecuesås men jag blandade TexMex krydda med Chilisås. Vidare tog jag salt, nymalen svartpeppar och 1 tsk spiskummin. Det fick stå i bunken och gotta till sig.
Under tiden gjorde jag en sats salsa på 1finhackad schalottenlök, 0,5 dl pressad limesaft och 15 tärnade cocktailtomater. Jag smaksatte salsan med korianderkrydda (skulle eg vara 1 kruka färsk grovhackad!) och 1 tsk flytande honung, salt och peppar.
Jag formade färsen till sex ganska stora platta burgare och stekte dem i grillpannan så att de fick en fin yta.
Tillbehör: tunna skivor av rödlök, cornichons/saltgurka, salsa. sallad och varma nybakade bröd.
Så var det dags att bli sin egen hamburgarebyggmästare.
Länge leve denna form av snabbmat!

2 kommentarer:

  1. Jag minns min första hamburgare på Clock på Drottninggatan i Karlstad! Långt innan McDonalds & Co. Vi brukar grilla egna hamburgare på Vindö, men vi har aldrig bakat eget bröd! Måste provas!

    SvaraRadera
  2. Hette det till och med inte Floyd's innan det hette Clock? På långväggen var mssa människor målade, har jag för mig.

    SvaraRadera